Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CONAF: 270.000 de firme din București-Ilfov nu pot să beneficieze de fonduri europene

CONAF: 270.000 de firme din București-Ilfov nu pot să beneficieze de fonduri europene

În zona metropolitană Bucureşti-Ilfov sunt înregistrate oficial circa 270.000 de firme, din cele peste 990.000 la nivel naţional. Acestea nu pot beneficia de fonduri europene, întrucât finanţările de investiţii au fost orientate către regiuni mai puţin dezvoltate, arată reprezentanţii CONAF.

"În situaţia în care ne aflăm în prezent, când fiecare euro contează, când afacerile din zona Bucureşti - Ilfov au fost afectate în urma pandemiei de COVID-19 mult mai tare decât în alte zone din ţară, este impetuos necesar ca Ministerul Fondurilor Europene să regândească abordarea anterioară. Cred că firmele din zona metropolitană au dat dovadă de maturitate şi au reuşit, majoritatea, să facă faţă crizei COVID-19. Stimularea lor, printr-un acces echitabil la aplicaţii pe fonduri europene, ar ajuta deopotrivă antreprenorii şi economia să îşi revină mult mai rapid", afirmă Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

România a atras doar 30% din fondurile europene alocate în 2019. Pentru stimularea creşterii procentului de absorbţie, CONAF consideră că singura soluţie este ca firmele din Bucureşti-Ilfov, care reprezintă 1/3 din totalul companiilor din România, să aibă acces lafinanţare.

"Aproximativ 270.000 de companii ar putea beneficia de finanţare prin fonduri europene. Dacă măcar jumătate din acestea ar depune proiecte eligibile, rata de absorbţie va creşte şi astfel România, pe lângă expansiunea economică la nivel naţional, va putea beneficia de fonduri europene în cuantum crescut pentru exerciţiul financiar următor şi ar conduce implicit la reinserţia persoanelor aflate în şomaj tehnic, de exemplu, şi revigorarea segmentelor economice grav afectate de pandemie. Mai mult, adoptarea acestei măsuri ar putea fi un scut pentru o eventuală replică a pandemiei, în toamna acestui an. Este ştiut faptul că alocarea viitoare se face pe baza realizărilor din exerciţiile financiare anterioare. Interesul nostru ca stat membru este să stimulăm iniţiativele private, să creăm un parteneriat public-privat solid, pentru ca astfel să putem să atragem cât mai mulţi bani pentru România", precizează preşedintele CONAF.

Economia României suferă de pe urma pandemiei de coronavirus, datele indică afaceri închise, şomaj în creștere şi sectoare întregi aflate la cota de avarie.

La jumătatea anului 2019, cifrele arătau că Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se aflau în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020), datele fiind furnizate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Este vorba despre proiecte care sunt realizate atât de autorităţile publice, cât şi de companii, ONG-uri, instituţii de învăţământ.

Prin prisma acestei centralizări, Bucureştiul şi Ilfovul sunt excluse de la zonele de investiţie ale majorităţii axelor de finanţare, MFE considerând că acestea sunt acum zone cu o absorbţie foarte bună şi evaluând necesitatea de finanţare către celelalte regiuni mai puţin dezvoltate.

Datele ONRC relevă faptul că au fost dizolvate peste 7700 de companii,în perioada ianuarie-martie 2020, iar Bucureştiul şi Ilfovul deţin peste 20% din totalul acestora.

CONAF - www.conaf.ro reuneşte interesele femeilor antreprenori, promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, deschizând orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional. Confederaţia a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială adaptată la noile trenduri în materie de business. Astăzi 28,9% din antreprenorii români sunt femei, iar vocea femeilor antreprenor trebuie să se facă auzită. CONAF s-a născut prin asocierea a 3 Federaţii patronale, 4 Patronate şi 4 Asociaţii naţionale. 

Subiecte în articol: CONAF fonduri europene bucuresti ilfov
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri