Curcuma, cunoscută și ca turmeric sau șofran indian, poate ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani. Un nou studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista americană de specialitate Journal of Cancer, arată că un compus al curcumei, curcumina (cu puternice proprietăţi antioxidante), poate inhiba proliferarea celulelor canceroase şi răspândirea acestora în organism, îndeosebi la nivelul colonului. Mai mult, cercetătorii de la Universitatea din Saint-Louis au constatat că rezultatele benefice sporesc în cazul în care curcumina este combinată cu silimarina, un compus activ al plantei de armurariu. Pe de altă parte, concentrații prea mari de curcumină și silimarină pot fi periculoase, atrag atenţia oamenii de ştiinţă. Astfel că, cea mai bună metodă de a completa necesarul de antioxidanţi este presărarea unei cantități mici (între un sfert şi până la o jumătate de linguriţă) de curcuma în supe și salate, nu administrarea de pilule. Graţie proprietăţilor anti-inflamatoare cunoscute, curcuma este benefică şi în alte afecţiuni grave, precum artrita reumatoidă sau diabetul. Descoperirea ar putea deschide calea unor noi abordări în realizarea unor tratamente mai puțin agresive pentru aceste maladii.(M.C.)