Fundaţia de Sprijin Comunitar din Bacău (FSC), care acţionează în sprijinul seniorilor, al persoanelor defavorizate şi al comunităţilor rurale izolate, organizează, pe 9 şi 10 decembrie, o conferinţă naţională online, cu specialişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai autorităţilor publice locale şi centrale. Participanţii vor căuta împreună soluțiile pentru o viață activă la vârsta a treia, în contextul îmbătrânirii accelerate a populaţiei României.
Ţările europene se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii, iar ţara noastră nu face excepţie. Până în 2060, în UE vor fi numai două persoane de vârstă activă, pentru fiecare persoană de peste 65 de ani, arată cei de la Fundaţia de Sprijin Comunitar. În România, populația se va reduce cu 2,3 milioane de cetăţeni până în 2025, iar ponderea celor cu vârste de peste 65 de ani va creşte continuu.
Egalitate de şanse
Conceptul de „îmbătrânire activă” a fost adoptat de ONU la sfârşitul anilor ’90 şi are la bază recunoaşterea drepturilor celor de vârsta a treia şi valorizarea egalităţii de şanse. Presupune folosirea la maximum a potenţialului socio-profesional al seniorilor, în condiţiile înaintării în vârstă în condiţii optime de sănătate.
Reprezentanţii FSC consideră că problema îmbătrânirii populaţiei poate fi transformată într-o oportunitate pentru societate, dacă entităţile cu experienţă în domeniul serviciilor adresate vârstnicilor îşi dau mâna.
Servicii şi programe
Conferinţa online își propune, pe de-o parte, să tragă un semnal de alarmă și, pe de altă parte, să descopere modalităţi concrete pentru servicii şi programe în sprijinul conceptului de îmbătrânire activă.
Printre temele abordate se numără „Soluții pentru contractarea de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice”, „Îmbătrânirea activă – provocări, oportunități și modele de bună practică”, „Profesioniști pentru seniori – soluții și oportunități de dezvoltare profesională pentru specialiștii în domeniu”.
Conferința „Activ la vârsta a treia” include sesiuni de prezentări multimedia a unor modele de bună practică, testimoniale ale beneficiarilor sau specialiștilor în domeniu şi proiecte inovatoare.