Jurnalul.ro Special Consilierii de probațiune au protestat în fața Ministerului Justiției

Consilierii de probațiune au protestat în fața Ministerului Justiției

de Diana Scarlat    |   

Ministerul Justiției a găsit bani pentru toți angajații, cu excepția consilierilor de probațiune care și-au câștigat drepturile salariale în instanță, dar nu li se plătesc.

Acestora li s-a explicat de mai multe ori, în ultimii doi ani, de când au început acțiunile de protest, că sunt prea puțini și nu se vor face eforturi pentru a li se plăti drepturile salariale care nu li s-au acordat din cauza calculelor greșite. După ce au fost în greva foamei 50 de consilieri de probațiune, timp de o săptămână, colegii lor din toată țara au încetat lucrul și au mers să protesteze la București, în speranța că își vor putea obține veniturile neplătite până acum de minister.

Protestatarii au fost primiți, ieri, la negocieri, la Ministerul Justiției, după mai multe încercări eșuate de săptămâna trecută. Sunt circa 700 de angajați ai Serviciului de Probațiune în toată țara, iar pentru ei nu s-au găsit niciodată bani, deși problemele au pornit de la calcularea greșită a salariilor. 

După ultimele încercări de a-și recupera banii obținuți prin hotărâre judecătorească, acestora li s-au plătit o parte din sumele restante, dar eșalonat, iar acum mai au de primit 35% din al cincilea an de eșalonare. Prin protestele de săptămâna trecută și de ieri, consilierii de probațiune au încercat să determine Ministerul Justiției să le plătească restanțele până la finalul acestui an. Protestatarii au declarat, pentru Jurnalul, că ultima plată din aceste tranșe li s-a făcut în luna august, dar de atunci nu au mai primit niciun ban.

Consilierii de probațiune se mai plâng de faptul că până acum, toate protestele lor au fost înăbușite de către conducere, în mod abuziv. Li s-au suspendat ordinele de numire în funcție, după protestele din vara acestui an, chiar dacă în timpul grevei au fost la lucru, efectiv. În unele județe, greviștii au primit 20-30 de lei pe luna în care au lucrat în timpul grevei. „Au avut grijă cei din conducere să ne arate unde ne este locul. Noi nu cerem o mărire de salariu, ci să ni se dea drepturile salariale pe care le-am câștigat în instanță, după ce ni s-a calculat greșit venitul, dar Ministerul Justiției refuză să pună în plată drepturile noastre salariale”, a explicat, pentru Jurnalul, Adina Ștef, consilier de probațiune din Cluj care a făcut greva foamei toată săptămâna trecută.

Funcția de consilier de probațiune a fost poziționată în structura de grade la nivelul unor funcții de specialitate din sistem, respectiv personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică, în timp ce nivelul de salarizare al consilierilor de probațiune este situat sub cel al personalului auxiliar din justiție. Cu alte cuvinte, contabilii și secretarele au, în unele cazuri, salarii mai mari decât specialiștii  din acest sistem, care lucrează în fiecare zi cu persoane condamnate pentru fapte penale, inclusiv pentru fapte cu violență.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri