Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de peste 210 milioane de euro şi concediază mii de angajaţi pentru reducerea cheltuielilor, dar continuă să risipească banii pe contracte preferenţiale. Afaceristul Nicolae Sarcină este unul din favoriţii companiei şi beneficiarul a zeci de milioane de euro. Şefii CE Oltenia sunt pur şi simplu desprinşi de realitate, din moment ce atribuie, pe faţă, contracte fără licitaţie aceloraşi firme pentru care sunt anchetaţi de DNA. Până şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, acuză public jaful din companie, dar acesta se desfăşoară mai departe, fără nici o problemă.
CE Oltenia a atribuit pe 13.09.2016 un contract privind pentru „închiriere de utilaje şi de echipament de construcţii şi de lucrări publice cu operator” uneia din firmele sale de casă. Tehnologie şi Prestări cu Sisteme de Utilaje Terasiere (TPSUT) SRL din Motru va primi 2.658.011 lei, fără TVA, reuşind să convingă CE Oltenia să plătească mai mult decât era dispusă iniţial să cheltuie pentru aceste servicii, respectiv 2.445.171 lei. Situaţie de înţeles, din moment ce TPSUT a fost singura firmă din lume interesată de acest contract, după cum se arată şi în documentaţia CE Oltenia, care a motivat lipsa unei licitaţii prin faptul că nu a primit nici o altă ofertă. Contractul primit de la compania de stat este mai mare decât cifra de afaceri a TPSUT pe tot anul 2015, când a raportat venituri de 2.278.703 lei şi un profit net de 16.685 lei, cu 24 de angajaţi.
Zeci de milioane cu dedicaţie
TPSUT SRL este deţinută de Mihai Sarcină, tatăl lui Nicolae Sarcină, unul din cei mai influenţi afacerişti din anturajul CE Oltenia. Firmele sale au primit contracte cu dedicaţie de zeci de milioane de euro, situaţie considerată penală chiar şi de către Corpul de Control al Ministerului Economiei, într-un raport din 2013. Inspectorii au descoperit cum şefii CE Oltenia au majorat cu 20% valoarea contractelor atribuite, fără aprobarea ministerului, creând astfel un avantaj patrimonial firmelor Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse (TSUD) SA şi Succes Nic Com SRL, ambele controlate de Sarcină.
TSUD a raportat anul trecut afaceri de 47 milioane de lei şi un profit aproape simbolic, de 13.000 de lei. Chiar dacă primeşte bani cu nemiluita de la CE Oltenia, Sarcină nu-şi plăteşte datoriile, acestea depăşind 20 de milioane de lei
În numai doi ani, TSUD a primit 84 de contracte, în valoare totală de 183.741.002,61 lei, fără TVA, în timp ce Succes Nic Com SRL a primit 26 de contracte, în valoare de alţi 49.101.578,07 lei, fără TVA. Nu mai puţin de 50 de milioane de euro a primit, astfel, Nicolae Sarcină, de la CE Oltenia, prin contracte preferenţiale, motiv pentru care este şi anchetat de DNA.
Pentru a vă face o idee mai bună despre ce influenţă are milionarul Sarcină în Oltenia, amintim că acesta a încercat să dea şpagă unui poliţist, în timpul unei operaţiuni de filaj. Episodul a avut loc în 2012 şi s-a petrecut chiar sub ochii soţiei sale, Laura Mihaela Sarcină, judecătoare la Tribunalul Gorj. Chiar dacă întreaga scenă a fost filmată de serviciile de specialitate, nici o autoritate gorjeană nu a avut tupeul de a se lega de Sarcină.
Jaf văzut de la Bucureşti
Milioanele date fără licitaţie de CE Oltenia vin în contextul unor declaraţii foarte războinice ale ministrului Energiei, Victor Grigorescu. „Complexul Energetic Oltenia s-a aflat în zona uneia dintre cele mai toxice controverse şi e suficient să ne uităm numai la numărul de instrumentări penale. Vorbim despre ineficienţă managerială, de influenţă a politicului dictând unele şi alte din nu ştiu ce birou. De aici curgem către contracte acordate preferenţial, contracte la preţuri supra-evaluate sau închiriere de echipamente care nu au randamentul potrivit”, spunea Grigorescu. Evident, şefii de la CE Oltenia nu-l bagă în seamă, ei au altă Sarcină.
CE Oltenia a avut în 2015 pierderi de 213 milioane de lei, iar în prima jumătate a anului în curs a bifat încă 31 de milioane de euro pe minus. Compania va da afară 5.000 de angajaţi până în 2020. Până la sfârşitul anului 2016, la compania de stat vor mai rămâne circa 13.000 de angajaţi.