De obicei, încercăm să îi dezvățăm pe copiii noștri de obiceiuri pe care le considerăm neplăcute, cum sunt suptul degetului sau rosul unghiilor. Acestea sunt foarte frecvente la copiii mici și majoritatea părinților încearcă toate metodele să îi dezobișnuiască. Medicii vin însă cu o informație surprinzătoare: copiii care își sug degetul sau își rod unghiile ar putea dezvolta în timp mai puține alergii, așa că obiceiurile nu sunt chiar atât de rele.
Concluziile au fost trase în urma unui studiu făcut de cercetătorii de la o universitate din Noua Zeelandă și care va fi publicat în luna august în revista internațională Pediatria.
În cadrul studiului au fost analizate datele a peste o mie de persoane, care au fost monitorizate de la naștere până la vârsta de 40 de ani. Părinții acestora au fost intervievați despre obiceiurile copiilor legate de suptul degetului și rosul unghiilor, la vârstele de 5, 7, 9 și 11 ani. Apoi, la 13 și la 32 de ani, subiecții studiului au făcut teste de alergie. Rezultatele, la 13 ani, au arătat că numai 38% dintre cei care își sugeau degetele aveau alergii, față de 49% dintre cei care nu aveau acest obicei. Mai interesant este faptul că, în cazul copiilor cu ambele obiceiuri, procentul celor cu alergii scădea și mai mult, la 31%. Rezultatele s-au menținut și la testele de la vârsta de 32 de ani.
Medicii cred că acest lucru are legătură cu faptul că atunci când își sug degetele sau își rod unghiile, copiii sunt expuși la mai mulți microbi, ceea ce ajută sistemul lor imunitar să se întărească și să dezvolte mai mulți anticorpi care să protejeze pe viitor organismul, inclusiv de alergii.