Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord se autodeclară putere nucleară, care poate lovi America

Coreea de Nord se autodeclară putere nucleară, care poate lovi America

de Şerban Mihăilă    |   

Coreea de Nord a anunțat, ieri, că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală, care poate transporta un focos nuclear capabil să lovească orice țintă aflată pe teritoriul Statelor Unite. Regimul de la Phenian susține că și-a îndeplinit obiectivul, acela de a deveni stat nuclear. Comunitatea internațională așteaptă replica administrației de la Washington.

La numai câteva zile după ce Donald Trump a trecut Coreea de Nord pe lista statelor care susțin terorismul, regimul dictatorului Kim Jong-un a efectuat cel mai spectaculos test balistic de până acum. Dintre toate încercările armatei nord-coreene, racheta intercontinentală lansată marți de Phenian a zburat cel mai sus și cel mai departe. Potrivit oficialităților nord-coreene, racheta testată a atins o altitudine de 4.475 de kilometri și a parcurs o distanță de 950 de kilometri, timp de 53 de minute, înainte de a ateriza în apele teritoriale japoneze, scrie Reuters. Acești parametri de zbor au fost confirmați, de altfel, de Departamentul american al Apărării. La scurt timp după lansare, Coreea de Nord a anunțat cu solemnitate că, în sfârșit, și-a atins obiectivul, acela de a deveni stat nuclear. „După ce a asistat la lansarea cu succes a noului tip de rachetă intercontinentală Hwasong-15, Kim Jong-un a declarat cu mândrie că, în sfârșit, am ajuns să ne îndeplinim marea noastră misiune istorică, realizarea unei forțe nucleare de stat”, a transmis televiziunea nord-coreeană. Mai mult, Coreea de Nord s-a autodeclarat „o putere nucleară responsabilă”, precizând că armele sale strategice au fost dezvoltate „pentru a apăra țara de politica de șantaj și amenințare nucleară a imperialiștilor din SUA”. „Hwasong-15 este o rachetă intercontinentală, echipată cu un focos greu, extrem de mare, care poate lovi întreg continentul american”, a anunțat, la rândul său, agenția oficială nord-coreeană KCNA.

Câteva semne de întrebare

În pofida declarațiilor militare triumfaliste ale Phenianului, Coreea de Nord mai trebuie să demonstreze că stăpânește și tehnologia de protejare a încărcăturii nucleare plasate pe rachete, la intrarea în atmosfera din spațiu. Bazându-se pe calculul traiectoriei și distanței, specialiștii occidentali au tras concluzia că racheta lansată marți ar avea o rază de acțiune de peste 13.000 de kilometri, suficient pentru a atinge teritoriul SUA. Cu toate acestea, experții consideră că nu este clar cât de grea poate fi încărcătura nucleară transportată de acest tip de rachetă și nici dacă poate purta un focos de mari dimensiuni pe o asemenea distanță.  

„Deși nu ne place, va trebui să învățăm să trăim cu gândul că nord-coreenii pot viza SUA cu armele lor nucleare”, a concluzionat Jeffrey Lewis, șeful Programului de Neproliferare în Asia de Est în cadrul Institutului de Studii Strategice Middlebury, citat de Reuters.

Serviciile de informaţii de la Seul au anunţat că există indicii că regimul nord-coreean s-ar pregăti de efectuarea unui nou test nuclear, după lansarea ultimei rachete intercontinentale, a informat agenția Tass. Regimul de la Phenian făcuse penultimul test balistic în luna septembrie, în aceeași lună cu cel de-al șaselea și ultimul său test nuclear.

 

 

 

Subiecte în articol: coreea de nord
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri