Peste o cincime (22%) din cheltuielile unei gospodării se duce în România pe plata întreţinerii. Procentul este uşor sub media europeană care este de 24,4%, potrivit datelor Eurostat.
Facturile la apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili au fost în creştere în 2015 comparativ cu 2014 în România, conform ultimelor date publicate de Oficiul European de Statistică – Eurostat. Astfel, românii au dat anul trecut 22% pe cheltuelile locuinţei, comparativ cu 21% în 2014. Tendinţa de creştere s-a manifestat însă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.
Cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru locuinţă în cheltuielile totale o au locuitorii din ţările nordice, Danemarca (29,4%) şi Finlanda (28,2%), iar cele mai mici cei din Malta (10,1%), Lituania (15,8%) şi Cipru (16,6%).
În plus, românii cheltuie 70% din ceea ce câştigă pe mâncare, îmbrăcăminte, încălţăminte, electrocasnice şi servicii. Lucrurile stau diferit în stattele UE unde cheltuieile pentru locuinţă ocupă primul loc în structura consumului unei gospodării. Sumele cheltuite pentru transport reprezintă 13% din cheltuielile totale de consum, iar cele pentru alimente şi băuturi non-alcoolice numai 12,3%.
Fiecare familie de români câştigă în medie aproape 3.000 de lei pe lună. Din aceşti bani, cheltuielile reprezintă 86%, în medie 2.550 de lei pe familie.