Salam de cozonac
Ingrediente
500 g cozonac
200 g ciocolată neagră sau albă
250 g glazură de ciocolată
150 ml smântână dulce
60 g migdale feliate sau semințe de pin
- Rupeți cozonacul în bucăți, apoi turnați peste el smântâna bătută bine.
- Topiți ciocolata, apoi puneți-o peste cozonac și amestecați până se încorporează.
- Puneți compoziția într-o folie alimentară și dați-i forma unui salam. Puneți salamul de cozonac la frigider, apoi încălziți glazura de ciocolată într-un vas așezat în apa caldă.
- Scoateți salamul de la rece, despăturiți-l, glazurați-l și presărați deasupra migdalele sau semințele de pin un pic prăjite.
Trufe false
Ingrediente:
200 g ciocolată albă
200 g ciocolată neagră
120 g cozonac
3 linguri rom (băutură)
fulgi de migdale
coajă de portocală confiată
ciocolată menaj
Cacao
- Tăiați mărunt ciocolata albă și puneți-o la topit într-o crăticioară, la bain-marie.
- Sfărâmați cozonacul și stropiți-l cu rom. Amestecați bine cu mâinile. Turnați ciocolata topită peste cozonac și încorporați. Lăsați compoziția să se răcească.
Din compoziție, formați trufele sub formă de bile, treceți-le prin ciocolata neagră topită la bain-marie și le decorați-le cu fulgi de migdale prăjite, coajă de portocale confiată și cacao.
Cake pops
Ingrediente
120 g cozonac
3-4 linguri cu vârf de dulceață de căpșuni, se poate folosi și de caise
cacao pentru decor
bombonele diverse pentru decor
ciocolată menaj
- Fărâmițați cozonacul, amestecați cu gem sau dulceață și formați bile de mărimea unei nuci.
- Se montează pe bețișoare și se dau la congelator pentru o oră, pentru a se fixa pe bețe
- Se glazurează cu ciocolată topită ori se tăvălesc prin cacao sau nucă de cocos
Trifle
Ingrediente:
300 g cozonac
200 ml sirop cu esență de rom
1 plic de budincă de căpșune
200 g căpșune proaspete
100 g ciocolata menaj
200 ml frișcă lichidă
Este un desert englezesc în straturi, ce conține blat din cozonac însiropat cu jumătate din siropul de rom, decorat cu felii de căpșuni pe margine. Următorul strat este format din jumătate din cantitatea de cremă de budincă, apoi un nou strat de cozonac însiropat cu restul de sirop, după care peste se toarnă ciocolata topită. Deasupra se pun restul de budincă, apoi frișca bătută. Se decorează cu căpșunele rămase.
Budincă din cozonac
Ingrediente:
250 g brânză proaspătă
300 g cozonac
3 ouă
2 linguri zahar
200 g fructe uscate sau confiate
1 lingură vanilie sau rom
50 g unt
200 g iaurt
Mod de preparare:
- Tăiați cozonacul în felii cât mai egale și așezați-le într-o tavă unsă cu unt.
- Faceți un sos din ouă, iaurt, brânză proaspătă, zahăr și arome, care se toarnă peste cozonac astfel încât să pătrundă bine peste tot.
- Puneți deasupra ce a mai rămas din unt și dați la cuptor la 180 de grade (foc mediu) pentru 25 de minute.
- Se scot din cuptor, se lasă la răcit și se pudrează cu zahăr.
Frigănele
5 felii uscate de cozonac
2 ouă
50 ml lapte
Zahăr pudră
Scorțișoară
Miere sau iaurt, ciocolată etc.
- Într-un bol amestecați ouăle și laptele. Treceți pe rând fiecare felie de cozonac prin acest amestec.
- Așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu unt. Coaceți-le la 180 grade Celsius timp de 15 minute sau până când capătă o crustă aurie și crocantă la suprafață.
- Scoateți-le din cuptor și presărați pe ele zahăr pudră și scorțișoară. Când le mâncați, înmuiați-le în miere, iaurt sau ciocolată, după preferință.
Bază pentru cheesecake sau înveliș pentru prăjitura Crumble
Cozonacul învechit poate fi folosit și ca bază pentru cheesecake. Chiar dacă de obicei se folosesc biscuiții digestivi sfărâmați, în această situație poate fi utilizat și cozonacul fărâmițat, amestecat cu o cantitate mai mică de unt decât de obicei. De asemenea, cozonacul poate fi folosit și când preparați prăjituri cu înveliș crocant - Crumble în engleză -, resturile de cozonac presărându-se deasupra prăjiturii.
Din cozonacul învechit se pot face și găluște cu prune, în loc de obișnuiții cartofi sau câteodată făină folosindu-se feliile de cozonac rămase după Sărbători, înmuiate în lapte sau apă.