Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Crăciunul în România, Revelionul în Bulgaria, la schi

Crăciunul în România, Revelionul în Bulgaria, la schi

de Diana Scarlat    |   

Tradiția ultimilor ani, chiar și în perioada cu restricții, din pandemie, arată că sărbătorile de iarnă au devenit un foarte bun prilej de vacanțe, pentru cei mai mulți români.

Statisticile agențiilor de turism arată că tendința este ca turiștii români să aleagă de Crăciun destinațiile din țară, iar de Revelion și în luna ianuarie să-și prelungească vacanța, în străinătate. Anul acesta, din ce în ce mai mulți preferă vacanțele de iarnă la schi, în stațiunile din Bulgaria, unde sunt condiții foarte bune, atât de cazare, cât și pentru practicarea sporturilor de iarnă, la prețuri mult mai mici decât în alte stațiuni celebre din Europa.

Crăciunul este sărbătoarea care umple, în ultimii ani, stațiunile montane din România, dar și zonele în care se face agroturism. „Cele mai căutate sunt stațiunile de pe Valea Prahovei și cele din județul Brașov, mai ales Predeal, Poiana Brașov, precum și zona Bran-Moeciu-Fundata. În top se află, bineînțeles, și zonele din nordul țării, Bucovina și Maramureș, unde oamenii caută tradiții încă vii și mese copioase, gătite în gospodăriile țărănești și în pensiuni rurale. Crăciunul este o sărbătoare creștină, iar turiștii români preferă să o petreacă împreună cu familia, în locuri care păstrează tradițiile autentice. Bineînțeles că se îmbină vacanțele prilejuite de sărbătoare cu sporturile de iarnă, dar în ultimii ani nu prea a nins în luna decembrie, astfel încât turiștii care aleg o destinație din țară nu au mari așteptări legate de pârtiile de schi. În general aleg locul mai ales pentru ofertele culinare, pentru confort și peisaje, un plus fiind posibilitățile de relaxare la SPA. Încă nu se știe cât vor crește prețurile, în urma scumpirii energiei, dar sunt deja multe rezervări făcute pentru Crăciun, în mai toate zonele țării”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, specialist în turism. 

Vacanțele de iarnă se împart acum pe mai multe perioade, iar una dintre cele mai importante este de Revelion și în prima jumătate a lunii ianuarie. Noua tendință a românilor este aceea de a avea mai multe vacanțe de iarnă, la fel cum se întâmplă și vara. Așa cum în sezonul cald se duc foarte mulți la plajă pe litoralul românesc și pe cel bulgăresc, iarna au început mulți iubitori de schi să meargă la munte atât în România, cât și în Bulgaria. 

„Bulgaria este mai avantajoasă decât alte destinații de schi din Europa, în primul rând pentru că este mult mai aproape de România decât stațiunile din celelalte țări. Se poate ajunge cu mașina personală, în cel mult șase-șapte ore, prețurile sunt mai mici, iar spre deosebire de stațiunile din România, în cele din Bulgaria este o foarte bună organizare, cu skipass comun pentru toate pârtiile și instalațiile de cablu din fiecare stațiune, transport asigurat în stațiune, locuri de parcare asigurate și multe alte avantaje. În plus, în stațiunile din Bulgaria se schiază la altitudini de peste 2.000 de metri, iar zăpada naturală este din abundență”, a explicat, pentru Jurnalul, Lucian Bădîrcea, CEO al agenției de turism IRI Travel.

 

De la 50 de euro pe noapte

 

Prețurile în stațiunile montane din Bulgaria pornesc de la 50-60 de euro de persoană, pe noapte, la hoteluri de trei și patru stele. „De Revelion sunt oferte de cel puțin trei-cinci nopți, în funcție de hotel. Prețurile pleacă de la 50 de euro pe noapte, la trei stele, cu demipensiune, iar cina de Revelion este aproximativ 100 de euro, de persoană, la mai toate hotelurile. La hotelurile de cinci stele, prețurile sunt între 80-100 de euro de persoană, pe noapte. Vânzările au crescut față de anul trecut, cu aproape 30%, pentru această perioadă. Prețurile nu au crescut foarte mult față de anul trecut, pe fondul scumpirii energiei. La fel ca în perioada verii, creșterile de preț sunt cu cel mult 20-25%. Chiar și în aceste condiții, sunt deja hoteluri foarte căutate care au epuizat locurile de cazare, pentru Revelion și prima jumătate a lunii ianuarie. De Crăciun, românii preferă mai mult să-și facă vacanțele în România”, mai spune reprezentantul agenției.

 

Cele mai căutate pârtii

     

Stațiuni de schi din țara vecină cele mai cunoscute în rândul iubitorilor sporturilor de iarnă sunt sunt Bansko, Borovets – care e și cea mai mare şi dezvoltata staţiune montana din Bulgaria - și Pamporovo. Stațiunea Borovets este situată pe pantele de nord ale versantului Mousale, la est de Rila, fiind uşor accesibilă, la doar 72 km de Sofia. Pamporovo este situată în munţii Rhodopi, fiind una dintre cele mai sudice staţiuni de schi din Europa, cea mai însorită staţiune montană din Bulgaria, cu zăpadă din abundență, pe toată durata sezonului de iarnă, pârtiile fiind la o altitudine de 1.650 de metri. Se află la 240 km distanță față de Sofia. Bansko este situată la 925 m altitudine, iar zona de schi se întinde între 2.000 şi 2.600 m altitudine, pe Muntele Pirin, fiind una dintre destinaţiile favorite ale iubitorilor de schi şi snowboard. Mai sunt și alte stațiuni cu zone schiabile la fel de bune, pe care turiștii români încep să le descopere.

Stațiunile montane din România încă nu și-au organizat sistemele de acces pe pârtii prin skipass-uri comune pentru toate instalațiile de cablu, deși cei care practică sporturile de iarnă cer acest lucru de mulți ani. Ofertele stațiunilor din Bulgaria pentru românii care schiază sunt în continuare mai bune decât cele din România.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: craciun revelion schi sarbatori de iarna
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri