Jurnalul.ro Ştiri Observator Creşterea accizelor la tutun, “leacul” fumătorilor

Creşterea accizelor la tutun, “leacul” fumătorilor

de Monica Cosac    |   

În condiţiile în care consumul de tutun este foarte ridicat în România, o creştere a accizelor pentru aceste produse - de la 60%, cât este în prezent, la 65% -, ar putea determina peste 400.000 de mii de fumători să renunţe la acest viciu, potrivit celui mai nou raport realizat de o echipă de specialişti americani şi români. Potrivit autorilor studiului, veniturile obținute în plus, estimate la 1,35 miliarde de lei, ar putea fi folosite pentru prevenție.

 

“Creşterea accizelor la tutun la 65% din preţurile de vânzare cu amănuntul ar determina peste 400.000 de adulţi fumători să renunţe la fumat şi ar creşte veniturile cu 1,35 miliarde lei", arată un raport realizat de specialişti de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, în parteneriat cu Wake Forest School of Medicine (SUA), şi prezentat, ieri, în cadrul unei dezbateri.

Documentul arată că în ţara noastră consumul de tutun este ridicat, existând aproape cinci milioane de adulţi fumători, o mare problemă fiind fumatul în rândul tinerilor. Autorii studiului spun, de asemenea, că o creştere a accizelor ar putea determina peste 170.000 de tineri să nu se mai apuce de fumat.

“Momentan, în jur de 15 lei este un pachet de ţigări şi, dacă ar creşte acciza de la 60% la 65%, preţul pachetului ar creşte cu circa 3 lei, deci ar ajunge în jur de 18 lei, ceea ce este acceptabil. Pentru o creştere a accizei la 70%, preţul pachetului de ţigări ar fi cam în jur de 20 de lei sau puţin peste. Să ştiţi că în alte ţări preţurile sunt relativ mai mari", a explicat prof. Zoltan Abram, coordonatorul proiectului “Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România”

În raport, se mai recomandă şi alocarea unei părţi din veniturile adiţionale pentru programe de prevenire şi renunţare la fumat, precum şi eliminarea vânzărilor produselor din tutun în regim duty-free pentru a controla evaziunea fiscală.

 

Majoritatea adulţilor fumători consumă ţigări fabricate şi fumează zilnic, arată raportul, iar bărbaţii sunt de două ori mai predispuşi la fumat decât femeile, prevalenţa fumatului în rândul bărbaţilor fiind de 37,4%, comparativ cu 16,7% la femei.

un număr semnificativ de tineri români încep consumul de tutun foarte devreme, la vârste cuprinse între 13 şi 15 ani: 12,2% dintre băieţi şi 10,1% dintre fete. 

 

În 2010, 42.800 de români au decedat prematur din cauza bolilor cauzate de fumat, iar costurile de tratare a acestor boli a fost de peste 1,2 miliarde lei în 2012,  circa 5,4% din cheltuielile totale de îngrijire a sănătăţii din acel an.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri