Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede acordarea unei indemnizaţii pentru femeile care au mai mult de trei copii. Fiecare mamă ar trebui să primească între 30 şi 50% din salariul mediu net pe economie, adică între 630 şi 1.000 de lei pe lună, urmând ca suma să fie actualizată anual, în funcţie de evoluţia salariului mediu. Deputatul Ninel Peia, iniţiatorul proiectului, spune că nu a fost interesat de studii de impact, ci de viitorul natalităţii în România. “Toată lumea a înţeles că noi, parlamentarii, trebuie să fim şi contabili, şi finanţişti. Conform articolului 15 din Legea 500 a Finanţelor Publice, Guvernul este obligat să întocmească aceste rapoarte în 45 de zile. Cred că se vor putea implementa aceste măsuri în România, pentru că nu mai trebuie să mai gândim că dacă investim 5 lei, înseamnă că i-am pierdut, ci că vom avea un profit mult mai mare, peste mai mulţi ani. Dacă le vom da mamelor acest drept pe care l-au mai avut înainte de 1989, în timp va veni şi profitul economic”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Ninel Peia.
Conform proiectului de lege, femeile care au născut trei copii ar trebui să primească 30% din salariul mediu net pe economie, cele cu patru copii ar avea 40%, iar cele cu cinci sau mai mulţi copii, 50% din salariul mediu net pe economie, la care s-ar adăuga titlul şi medalia de ”Mamă Eroină”. Indemnizaţia ar trebui să fie neimpozitabilă, acordată lunar, până la sfârşitul vieţii.
“Nu cred că este viabilă această propunere. Trebuie făcut un studiu de impact, să vedem câţi copii sunt, câte mame ar beneficia şi de ce buget ar fi nevoie. Nu putem arunca aşa o propunere legislativă, doar pentru că suntem în campanie electorală deja”, spune fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu. Doar pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, de la 42 la 84 de lei pe lună, a fost nevoie de un efort bugetar de 1,8 miliarde de lei pentru anul acesta, iar proiectul a fost aprobat în contextul creşterii economice de anul trecut.
Dincolo de problema încurajării natalităţii, se mai pune şi problema discriminării şi încălcării drepturilor omului şi a egalităţii de şanse. “Acest mod de a creşte demografic România este o reminiscenţă a epocii comuniste. Măsurile pentru această problemă sunt prevăzute deja în planul antisărăcie. Corpul femeii nu aparţine statului român, iar asta ar trebui să înţeleagă şi parlamentarii noştri”, spune sociologul Ciprian Necula, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, specialist în problemele minorităţilor.
Ninel Peia a mai declarat că vrea să aducă amendamente proiectului legislativ, astfel încât şi bărbaţii care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulţi copii, să beneficieze de indemnizaţie. Sociologii mai spun, însă, că ar trebui să se ţină cont de impactul acestor măsuri în societate, pe termen lung, deoarece indemnizaţia de mamă eroină nu rezolvă problemele sărăciei, analfabetismului, şomajului şi delincvenţei. Cel mai recent studiu despre sărăcie al World Vision România arată că 225.000 de copiii români se duc zilnic flămânzi la culcare şi 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub cinci ani o dietă minim acceptabilă. De asemenea, copiii flămânzi nu merg la şcoală şi, de multe ori, sunt folosiți de familie pentru a aduce bani acasă, fie prin cerşetorie, fie prin muncă sau chiar prostituţie.
Aproape 40% dintre persoanele cu vârste de peste 15 ani nu ştiu să citească şi să scrie corect în România, iar cei mai mulţi dintre aceştia sunt şomeri.
În mediul rural, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22%, iar gradul de ocupare al persoanelor cu vârsta între 18 şi 60 de ani este de numai 46%.