Jurnalul.ro Special Interviuri Cristian Socol: Intuiesc turbulenţe politice în 2018 pentru a se institui un Guvern de Uniune Naţională

Cristian Socol: Intuiesc turbulenţe politice în 2018 pentru a se institui un Guvern de Uniune Naţională

Clasa politică merită nota 3. Principalul defect este lipsa înţelegerii şi solidarizării deciziei pe anumite proiecte comune. Oamenii politici trăiesc cu credinţa că intrarea în politică înseamnă putere absolută şi capacitatea de a implementa politici discreţionare. O altă greşeală pe care o fac este încremenirea repetată în proiect. O spune Cristian Socol, profesor de economie la ASE şi fost consilier economic al premierului Victor Ponta.

Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?

Cristian Socol: Cred că a evoluat în bine din punct de vedere economic, al creșterii bunăstării sociale, prin mărirea puterii de cumpărare. Cred că a evoluat în rău din punctul de vedere al polarizării, acutizându-se falia dintre cele două Românii. În bine, pentru că s-a muncit mai mult, mai bine, pentru că politicile publice au fost țintite către creșterea nivelului de trai. În rău, din cauza incapacității de a realiza solidaritatea, unirea pentru un ţel comun.

Dar în ultimii 10 ani, cum a evoluat România? De ce?

Ultimii 10 ani i-aș împarți în două perioade. Perioada crizei 2009-2011, când România a traversat una dintre cele mai negre evoluții postdecembriste, cu programe de austeritate implementate irațional, cu o scădere puternică a nivelului de trai și cu o polarizare excesivă-socială, economică, politică. Tactica dezbinării și a urii promovată în perioada 2009-2011 își arată efectele nocive chiar și în prezent. A doua perioadă din 2012 până în prezent nu a fost o perioadă perfectă, dar multe dintre tendințele negative au fost reversate. În plus, aș caracteriza această perioadă prin răspunsul la întrebarea 1.

Ce merge bine în România?

Merg bine economia, industria, IT și comunicațiile, în anumiți ani şi agricultura. Merg bine anumite insule de excelenţă din învățământ şi inovare.

Ce merge rău în România?

Merg prost infrastructura, sistemele de sănătate și educație, sistemul de colectare a veniturilor la bugetul de stat.

Care credeți că este principala cauză a menținerii decalajului de dezvoltare dintre România și alte state din UE?

Lipsa infrastructurilor fizice și virtuale.

Care este personalitatea care influențează cel mai mult evoluția României în prezent? De ce aceasta și prin ce/cum anume?

Întotdeauna cel mai mult influenţează primul-ministru, prin politicile guvernamentale pe care le girează.

Care este cea mai mare amenințare care ar putea influența evoluția României în următorul an? De ce spuneți asta?

Instabilitatea politică ce poate declanşa instabilitate economică și socială. Intuiesc turbulenţe politice în 2018 pentru a se institui un Guvern de Uniune Naţională.

Cine credeți că ar putea schimba în bine evoluția țării noastre în viitorul apropiat? De ce acesta/aceasta și cum anume?

Fiecare dintre noi, prin acţiunea de zi cu zi.

 

“Reuşita individuală agregată înseamnă de fapt reuşita colectivă”

În care țări aveți cea mai mare încredere? (primele cinci). Ce anume la aceste țări vă inspiră încredere?

În niciuna nu am mare încredere. Fiecare ţară îşi urmăreşte propriile interese economice, strategice, militare s.a.m.d...

În care țări aveți cea mai puțină încredere? (primele trei) Ce anume la aceste țări vă inspiră neîncredere?

În niciuna nu am cea mai puţină încredere. Fiecare ţară îşi urmăreşte propriile interese economice, strategice, militare s.a.m.d

Ne lipseşte solidaritatea

Care este valoarea care definește România în prezent? Dar valoarea care lipseşte cel mai mult în societatea românească la acest moment?

O defineşte Ambiţia. Lipseşte Solidaritatea.

La fiecare întrebare sau la cele pe care le-ati socotit relevante, puteţi justifica calificativul acordat?

Până la urmă, promovarea competenței se face și la stat, și la privat, chiar dacă există un decalaj temporal. Respectul față de adevăr este încălcat prin propaganda zilnică, de multe ori contrară intereselor României. Angajamentul față de valorile naționale este mai puţin încălcat, și atunci când există aceasta încălcare cred că este neintenționată (sigur, există și încălcarea intenționata a acestora). Libertatea de exprimare este încălcată adeseori și, culmea, cei care promovează acest lucru sunt mai ales elitele, cele care ar trebuie să promoveze această valoare. Încrederea în instituții este redusă, mai ales în condițiile în care legea nu se aplică așa cum trebuie. Sancționarea corectă a ilegalităților se face selectiv.

Cum apreciați pe o scală de la 1 la 5 (1 foarte proastă, 5 foarte bună) calitatea clasei politice care a decis soarta României în ultimii 10 ani? Principalul defect/Principala calitate?

Nota 3. Principalul defect - lipsa înţelegerii şi a solidarizării deciziei pe anumite proiecte comune. Principala calitate - faptul că au reuşit să oprească împărţirea teritorială a României

De la 1 la 5 (1 = foarte rar, 5 = foarte frecvent), cât de frecvent credeți că sunt încălcate în prezent în România următoarele valori?

Promovarea competenței 3

Respectul față de adevăr 3

Angajamentul față de valorile naționale 2

Libertatea de exprimare 4

Încrederea în instituții 4

Sancționarea corectă a ilegalităților 4

Care este cea mai mare greşeală a clasei politice din ultimii 10 ani?

Credinţa că intrarea în politică înseamnă putere absolută şi capacitatea de a implementa politici discreţionare. O altă greşeală este încremenirea repetată în proiect.

Ce urare ați face României pentru 2018?

Să fie unită.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri