Jurnalul.ro Ştiri Externe Criticii lui Putin, uciși în Africa

Criticii lui Putin, uciși în Africa

Regizorul Aleksandr Rastorguiev, un critic acerb al lui Vladimir Putin, operatorul Kirill Radcenko şi reporterul Orhan Djemal au fost ucişi în Republica Centrafricană, unde, potrivit unor surse, filmau un documentar despre mercenarii ruşi care activează în această ţară, scrie AFP.

Cei trei au fost asasinaţi, în noaptea de luni spre marţi, de către bărbaţi înarmaţi, în centrul Republicii Centrafricane. Ei colaborau cu Centrul de Gestionare a Investigaţiilor, un proiect lansat de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care trăieşte în prezent în Occident în exil. Victimele s-au deplasat în Republica Centrafricană pentru filmări despre activităţile societăţii militare private Wagner în această ţară. Grupul Wagner a fost creat de fostul ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) Dmitri Utkin, dar numele său este asociat de mass-media ruse cu omul de afaceri Evgheni Prigojin, aşa-numitul „bucătar” al lui Vladimir Putin. Fără statut legal - societăţile militare private sunt interzise în Rusia - acest grup a activat din iunie 2014 în luptele din estul Ucrainei de partea separatiştilor proruşi, conform media şi serviciilor de informaţii ucrainene. Prezenţa sa a fost detectată şi în Siria, unde activează în paralel cu armata rusă. Potrivit experţilor care au investigat acest subiect, Wagner, compus din câteva mii de mercenari, ar fi jucat un rol major în operaţiunile ruse din estul Siriei. Spre deosebire de armata rusă, grupul acţionează în beneficiul unor interese private.

BURTIERĂ

Prigojin, om de afaceri apropiat de preşedintele Putin, a făcut o avere din restaurante, înainte de a încheia numeroase contracte cu armata şi administraţia rusă.

 

 

Subiecte în articol: Aleksandr Rastorguiev
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri