Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza energetică din Europa: Italienii sunt sfătuiți să reducă temperatura din locuințe

Criza energetică din Europa: Italienii sunt sfătuiți să reducă temperatura din locuințe

Încălzirea centrală va fi restricționată în Italia în această iarnă, conform unui nou decret guvernamental, care prevede că imobilele vor avea cincisprezece zile în plus fără încălzire centrală, scrie BBC.

De asemenea, italienii vor fi sfătuiți să își reducă încălzirea cu un grad și să o oprească timp de o oră în plus pe zi.

Unele clădiri vor fi scutite, inclusiv grădinițele și spitalele.

Această măsură vine în contextul în care guvernele din Europa încearcă să reducă cererea și să consolideze aprovizionarea cu energie înainte de iarnă.

Înainte de invazia din februarie, Italia era al doilea cel mai mare importator de gaz rusesc din UE, importurile reprezentând 40% din aprovizionarea sa totală.

În prezent, proporția a scăzut la doar 10%, întrucât Roma s-a orientat către alte surse de energie și către gazul natural lichefiat.

În mod normal, țara restricționează utilizarea încălzirii centrale în lunile mai calde, utilizarea acesteia fiind stabilită de guvernele regionale.

Multe guverne europene au anunțat planuri similare de economisire a energiei.

În Franța, locuințele și birourile vor fi încălzite la o temperatură maximă de 19 grade Celsius, clădirile publice nu vor beneficia de apă caldă, iar temperatura din piscine și sălile de sport va fi, de asemenea, redusă.

Interdicția de a lăsa ușile deschise în magazinele încălzite sau cu aer condiționat, care era în vigoare anterior în anumite zone, a fost extinsă la nivel național.

De asemenea, Spania a impus anterior ca încălzirea să nu depășească 19 grade C, iar ușile vor fi închise pentru a nu risipi căldura, în timp ce luminile din vitrinele magazinelor vor fi stinse după ora 22:00.

Și Germania a oprit iluminatul monumentelor și clădirilor publice și a avertizat că încălzirea poate fi oprită la intrările, pe coridoarele și în foaierele clădirilor publice.

Numeroase state au introdus deja plafoane naționale privind prețul pe care consumatorii îl plătesc pentru energie.

Alte măsuri au fost deja convenite la nivelul blocului comunitar, inclusiv impozite pe profiturile excepționale.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: criza energetica europa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri