Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Criză majoră de meseriași în România. Efectele dramatice ale desființării școlilor profesionale

Criză majoră de meseriași în România. Efectele dramatice ale desființării școlilor profesionale

de Redacția Jurnalul    |   

Desființarea școlilor profesionale a provocat o criză gravă de meseriași în România. Firmele caută personal calificat, salariile oferite sunt mari dar nu există cerere.

Unii angajatori investesc în cursuri de specializare dar este greu să găsească persoane dornice să învețe o meserie. 

Industria și agricultura, grav afectate de lipsa meseriașilor

Peste 600 de anunțuri de locuri de muncă disponibile pentru electricieni sunt postate pe o singură platformă de joburi. Cele mai multe sunt în București, iar ofertele salariale încep de la 5.000 lei și ajung la 10.000 lei pentru cei cu experiență.

Este criză, pur și simplu nu avem suficient de mulți oameni pregătiți. Am avut inclusiv surpriza să calificăm oameni care au o facultate”, a declarat Albert Soare, patron companie de panouri fotovoltaice.

Deficit de personal este și în agricultură. Din fermele românești lipsesc aproximaiv 500 de tractoriști, deși salariile sunt mai mari decât în alte domenii. Încep de la 5.000 lei și ajung la 8.000 lei în sezonul agricol.

Am avut situații când au venit, au stat o săptămână și au plecat. Au zis că ei nu pot să lucreze sâmbăta până la șase. Această criză bănuiesc că a început din momentul în care s-au închis toate școlile astea profesionale”, spune Aexandru Boeru, fermier.

Căutați sunt și mecanici auto care în service-urile private ajung să câștige și 5.000 lei pe lună, însă mulți preferă să lucreze la negru în propriul garaj.

La stat situația este și mai gravă, pentru că și salariile sunt mai mici. În Prahova, la serviciul de ambulanță sunt trei mecanici la 80 de salvări.

În fiecare zi este de lucru. În fiecare zi sunt probleme tehnice la mașini. Dar v-am spus, ceea ce caracterizează pe mecanici este devotamentul, pentru că ei permanent rămân peste program, nu am posibilitatea să le plătesc orele suplimentare. Nu există posibilitatea, salariații să fie motivați. Deci dacă o fac, o fac din pasiune”, explică Mădălin Ipatie, manager SAJ Prahova.

Peste 700 de școli profesionale în anii 1990

Lipsa de meseriași s-a accentuat din 2009, când ministrul de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu, a desființat învățământul profesional. 

Totodată, 1,6 milioane de români au părăsit țara în 2003 și au mers să lucreze în străinătate. În prezent avem cea mai mare diasporă din Europa, cu 6,5 milioane de români care trăiesc peste hotare.

Deși am asistat în ultimii 2-3 ani la majorări semnificative pe această direcție, în unele cazuri vorbim de 10, poate chiar 15% față de anii anteriori”, spune Raluca Dumitra, specialist resurse umane.

Angajatorilor le e destul de dificil să să atragă forță de muncă din acest din acest segment. În anii 90, România avea peste 700 de școli profesionale unde tinerii învățau meserii practice. Între timp s-au desființat, iar acum mai sunt doar 84 de astfel de unități de învățământ, potrivit Antena3 CNN.

Autoritățile încearcă să rezolve situația prin înființarea învățământului dual. Însă problemele sunt legate de lipsa atelierelor, utilajele de la vechile școli s-au degradat, dar există și o lipsă de maiștri care să le predea elevilor. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri