Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza vine pe bursă? Depinde de câţi investitori apasă pe butonul "vinde"

Criza vine pe bursă? Depinde de câţi investitori apasă pe butonul "vinde"

de Daniela Ivan    |   

Suntem aproape de o criză precum cea din 2008? Părerile analiştilor din întreaga lume sunt împărţite, dar nimeni nu neagă că nori negri s-au adunat asupra economiei mondiale.

Acţiunile sunt supraevaluate în condiţiile în care o mare parte din trilioanele de dolari sau euro pompate de băncile centrale pentru contracararea crizei au ajuns pe burse, nu în fabrici sau în bănci.

Acum, investitorii se tem că preţurile sunt prea umflate şi aleg să apese pe butonul „ vinde”. Indicele Dow Jones, format din cele mai importante 30 de companii listate pe bursa americană, a pierdut luni mai mult de o mie cinci sute de puncte. Căderea a depășit recordul de 777,68 de puncte înregistrat de Dow Jones în timpul crizei financiare din 2008. Chair dacă, ulterior, şi-a mai revenit, riscul rămâne.

Efectul de domino s-a manifestat şi acum, la fel ca şi în 2018. Rând pe rând, au picat bursele asiatice, apoi cele europene. Nici Bursa de la Bucureşti nu a făcut excepţie, toţi indicii au fost în scădere, iar indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 13 companii, a pierdut peste 3%, atingând 7.929,72 de puncte. Din punctul de vedere al companiilor de pe piaţa reglementată, nicio companie nu a înregistrat creşteri.

În ciuda celor întâmplate, mesaje liniştitoare vin de la BNR şi de la Ministerul Finanţelor.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR, a spus că, deşi bursele scad, nu vine criza. "Prima idee, cea mai importantă, este că nu vine criza, în ciuda scăderilor de la bursă. Nu vine criza, deşi o asemenea afirmaţie este întotdeauna periculoasă, pentru că şi Primul Război Mondial a început în zile senine. Şi o criză poate să înceapă, aparent din senin, dar acum nu vine criza", a spus Vasilescu.

Şi Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus ieri că scăderea pieţelor bursiere internaţionale nu ne afectează decât teoretic.

„Teoretic, orice poate să afecteze, într-un fel sau altul. Partea bună este că am avut un împrumut de două miliarde de euro, ceea ce arată foarte clar interesul investitorilor faţă de piaţa din România, faţă de economia din România, mai ales pe termen lung, ăsta e un mesaj important. (...) Nu, nu ne afectează, ăsta e punctul meu de vedere”, a spus Teodorovici.

Însă analiştii economici nu sunt la fel de optimişti. Radu Soviani a spus că România ar fi afectată puternic în cazul unei crize. „Românii trebuie să aibă în vedere că România are în acest moment propria criză – și mă refer la criza bugetară, cea în care veniturile bugetului de stat sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile majorate intempestiv și oarecum haotic. În acest context, al propriei crize bugetare, orice turbulență de pe piețele internaționale este de natură să amplifice dezechilibrele interne care se manifestă deja în România”, a precizat analistul.

“Deocamdată este devreme pentru a spune dacă ultimele evoluţii sunt trecătoare sau anunţă «o lovitură» mai gravă.  Ceea ce este evident este că multă lume şi-a pierdut încrederea",

Mundo, Lawrence Harris, profesor de Finanţe, California

“Vom vedea în perioada următoare dacă această corecție reprezintă spargerea unui «bubble» antrenat de banii ieftini sau reprezintă doar o oportunitate de cumpărare pentru cei care consideră avantajoase prețurile de după aceste scăderi masive și vor să intre la cumpărare”

Radu Soviani, analist economic

"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv"

Ben Kwong, analist în Hong Kong

De ce cade Bursa în SUA

Perioada banilor ieftini a trecut. Băncile centrale vor majora dobânzile în perioada următoare atât în Europa, cât şi în SUA, iar investitorii au înţeles că vor câştiga mai puţin din acţiuni şi că ar fi bine să-şi mute lichidităţile spre obligaţiuni, care vor aduce profituri mai bune în viitor.

Deprecierea Bursei este un semn că există o ofertă mai mare decât cererea de active. Atunci când sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători, preţurile scad.

Investitorii americani reacționează la schimbările semnificative care se arată în perspectivă în economia americană și la ceea ce ar putea mări costul împrumuturilor pe viitor. Vineri, Departamentul Muncii a anunțat date care arată creșteri salariale mai mari decât se anticipa. Aceasta înseamnă că oamenii vor cheltui mai mult, ceea ce va determina o rată a inflației mai mare. “Este de așteptat ca banca centrală americană să ridice rata dobânzii și asta s-ar putea întâmpla chiar de mai multe ori anul acesta. În aceste condiții, firmele s-au înghesuit luni să-și vândă acțiunile pentru a-și plasa banii în obligațiuni, care le-ar putea aduce un beneficiu mai mare, dacă vor crește ratele”, arată BBC.

Subiecte în articol: criza bursa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri