Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM: statul nu e pregătit să aplice Legea insolvenței persoanelor fizice

CSM: statul nu e pregătit să aplice Legea insolvenței persoanelor fizice

de Ion Alexandru    |   

Plenul CSM a decis, în ședința de marți, să sesizeze Ministerl Justiţiei, în vederea amânării, din nou, a aplicării Legii nr. 151/2015, privid procedura insolvenței persoanei fizice. Hotărârea a fost luată cu unanimitatea membrilor Consiliului, fiind motivată de faptul că instituțile statului implicate în acest proces nu sunt încă pregătite pentru a aplica acest act normativ.

 

Astfel, CSM a luat act de o notă a Direcției de Legislație și solicită neintrarea în vigoare, de la 1 august 2017, a Legii insolvenței persoanei fizice, până când nu sunt adoptate măsurile care se impun “pentru pregătirea tuturor autorităților publice implicate în procedura de insolvență, atât sub aspect funcțional, cât și organizatoric”.

Nu este pentru prima dată când CSM se opune intrării în vigoare a acestei legi, În decembrie 2015, CSM a solicitat Guvernului să amâne aplicarea până la luarea unor măsuri concrete în vederea pregătirii sistemului judiciar, apreciind atunci că este necesară suplimentarea schemei de personal al instanțelor cu aproximativ 600 de judecători și 750 de grefieri, registratori și arhivari, în sensul că trebuie constituite, în medie, patru complete de judecată la fiecare judecătorie din orașele reședință de județ și la nivelul celor șase sectoare ale Capitalei, dar și a câte două complete pentru celelalte judecătorii.

De asemenea, CSM mai aprecia că este nevoie de finanțarea schemelor de personal ale instanțelor, de selectarea judecătorilor și grefierilor, fapt ce era estimat atunci că s-ar fi putut întâmpla abia în 2017. Pe lângă aceste cheltuieli, se mai solicitau acoperirea consumabilelor, asigurarea achiziţiilor de echipamente IT și asigurarea unei infrastructuri (spații de lucru și de arhivare, dar și săli de ședință).

Guvernul Cioloș a amânat aplicarea Legii 151/2015 până la 31 decembrie 2016. În decembrie anul trecut, a fost emisă o nouă OUG care a amânat, din nou, aplicarea legii până la data de 1 august 2017. Motivarea tehnocraților a fost aceea că trebuie înființate 42 de comisii de insolvenţă, realizarea aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare.

Legea insolvenței persoanei fizice, adoptată de Parlament în mai 2015, a fost iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall și promulgată de Klaus Iohannis în 18 iunie 2015. Legea instituie proceduri juridice care au scopul redresării financiare a unui debitor persoană fizică, de bună-credință, care se află în imposibilitatea achitării datoriilor restante, prin suspendarea executărilor silite, a stopării acumulării de dobânzi și penalități și asigurarea unui echilibru între interesele debitorului și cele ale creditorului.

 

Conform Legii 151/2015, insolvența debitorului persoană fizică se prezumă atunci când, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenței, acesta nu a plătit datoria față de unul sau mai mulți creditori. Insolvența poate fi de trei tipuri: cea pe bază de plan de redresare a datoriilor, cea prin lichidarea de active și cea prin procedură simplificată, în acest caz suma totală datorată neputând depăși zece salarii minime pe economie.

 

Legea insolvenței persoanelor fizice ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 august 2017, după două amânări succesive inițiate de fostul Guvern tehnocrat, condus de Dacian Cioloș

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri