Jurnalul.ro Ştiri Externe Cuba îl susține pe Mahmoud Abbas în crearea unui stat palestinian

Cuba îl susține pe Mahmoud Abbas în crearea unui stat palestinian

Noul lider cubanez Miguel Diaz-Canel l-a primit vineri la Havana pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, întâlnire în cursul căreia şi-a exprimat sprijinul faţă de crearea unui stat palestinian, relatează AFP. 

''Miguel Diaz-Canel a reafirmat sprijinul permanent al Cubei pentru dreptul inalienabil al palestinienilor de a-şi crea propriul stat, cu frontierele de dinainte de 1967 şi cu Ierusalimul de Est drept capitală'', a relatat presa oficială cubaneză. 

Havana a respins de asemenea ''decizia unilaterală a guvernului american de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului Israel şi de a transfera Ambasada SUA la Ierusalim''. 

La rândul său, preşedintele Abbas i-a adresat mulţumiri Cubei pentru sprijinul faţă de poporul său, potrivit agenţiei cubaneze de presă. 

Cuba este una dintre rarele ţări care, în 1947, s-a opus planului de împărţire a Palestinei. Sprijinul său faţă de palestinieni s-a întărit după victoria revoluţiei socialiste a fraţilor Castro. 

Mahmoud Abbas îşi încheie sâmbătă turneul în America Latină, în cursul căruia s-a deplasat în Venezuela şi Chile, două ţări care au susţinut proiectul privind constituirea unui stat palestinian. 

Luni, în Venezuela, Abbas le-a cerut ţărilor latinoamericane să nu-şi transfere ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, cum se pregătesc s-o facă SUA. 

Donald Trump a anunţat în decembrie 2017 decizia SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, contrar predecesorilor săi. Acest transfer, foarte controversat, este prevăzut să aibă loc pe 14 mai, pentru a coincide cu împlinirea a 70 de ani de la crearea statului Israel.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri