Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Culori, forme, spectacol vizual la început de an

Culori, forme, spectacol vizual la început de an

de Magdalena Popa Buluc    |   

Sâmbătă, 6 ianuarie, la ora 15.00, la Muzeul de Artă Constanța, în prezența criticului de artă Mimi Necula și a curatorului expoziției Florentin Sîrbu, se va deschide expoziția de grup intitulată „INSOMNIA”, eveniment ce reunește lucrările a trei artiste constănțene, membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța Unu: Mariana Constantinescu, Cristina Tudorache și Ana Maria Ceară. Exprimându-se într-o varietate de stiluri și tehnici artistice, fiecare artistă aduce o perspectivă unică asupra culorilor și formelor, transformând spațiul expozițional într-un univers de imaginație și creativitate.

Luni, 8 ianuarie, la ora 18, Galeria de Artă Orizont (Bd. Nicolae Bălcescu 23A) va găzdui vernisajul expoziției „Eclectic", cu lucrări de Dorel Manole, cel care se caracterizează astfel: „Sunt un artist vizual pasionat de transformarea materialelor aparent neimportante în opere bogate în poveste și expresivitate. Îmi găsesc inspirația în frumusețea ascunsă a obiectelor considerate rebuturi, focalizându-mă pe procesul de „umanizare” și redescoperire a sensului în lucrurile aparent inutile.” Invitată este scenografa Ruxandra Gheorghiu, care împărtășește cu această ocazie o mică serie de lucrări artistice cu tema centrală a „relațiilor”.

 

Două evenimente expoziționale au loc marți, 9 ianuarie:

 

La ora 19, la Galeria Simeza din Bucuresti (Bd. Magheru, nr.20) va avea loc un midissage al expoziției „ORBIS TERRARUM” a artistului Lisandru Neamțu, prezentat de criticul și istoricul de artă Cristian-Robert Velescu. Evenimentul expozițion surprinde viziunea artistului asupra universului imagistic al hărților de navigație și al călătoriilor de descoperire. Limbajul artei semiabstracte se materializează prin intermediul unor tehnici diverse: de la pictura pe pânză la desenul grafic, până la pictura pe suport tridimensional și linogravură. Diversitatea mijloacelor stă sub semnul culorii albastre, pe care artistul o cultivă și o pune în valoare abordând-o din noi perspective. Cele treizeci de lucrări vor putea fi admirate până pe 15 ianuarie.  

 

Galeria Romană (Blvd. Lascăr Catargiu, nr. 1) propune deschiderea expoziției „Sinemorets 2023”, un rezultat al teberei de creație desfășurată anul trecut în Bulgaria și la care au participat 25 artiști români, dar și invitați din Franța. Aceștia au creat lucrări de pictură, sculptură, fotografie și video. Expoziția va rămâne deschisă până pe 3  februarie 2024.

 

 

Miercuri, 10 ianuarie, la ora 18, Galeria 15 Design Hanul cu tei din Centrul vechi, București, vă propune vernisajul evenimentului „BOMBoana&BOMBalina”, o expoziție de costum-obiect artistic, care doreşte aducerea în atenție a mult-discutatei teme a reciclării, de data aceasta dintr-o perspectivă eliberată de prejudecați, ludică, “digerabilă”. Ideea colecției  a plecat de la plăcerea comună a artistelor de a devora delicioasele creații  culinare dulci, ambalate atrăgător. Tentația de a folosi în scop creativ aceste ambalaje a fost în mare şi pe deplin speculată/exploatată. Reciclarea creativă propusă de Alina Gurguță şi Oana Roşca se axează pe transformarea ambalajelor în costume-obiect în urma unor experimente artistice în atelier. Reciclarea, echitatea socială, drepturile omului, fac obiectul peocuparilor artistelor şi sunt adesea subliniate în lucrările realizate.

 

Vineri, 12 ianuarie, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează în parteneriat cu Filiala Bacău a UAP din România, Uniunea Artiștilor Plastici din România, River Plaza Mall, Fotoclubul Floarea de Colț și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, o serie de expoziții dedicate Zilei Culturii Naționale. Vernisajele vor avea loc astfelꓽ ora 16ꓽ00, la River Plaza Mall, Galeria Ultimul Etaj - expoziție de artă contemporană a membrilor Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a invitaților lor; ora 17ꓽ00, în Galeria Cozia Pasaj 1 „Cum respiră pământul” – expoziție itinerantă de fotografie a regizorului Dan Mihalcea; ora 17ꓽ30, în Galeria Cozia Pasaj 2 - Salonul Anual al Fotoclubului Floarea de Colț, Râmnicu Vâlcea, iar la ora 18ꓽ00, în Galeria Artex - „Grădina secretă” – expoziție de pictură și sculptură în metal a artistelor Carmen Poenaru și Carmen Ilinca Chițan

 

Duminică, 14 ianuarie, la ora 17, Sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț va găzdui spectacolul ”Eternului Eminescu – Armonii poetice” - un eveniment sincretic în care se îmbină poezia, muzica și arta plastică. Versurile recitate de actorul Marius Bodochi - director artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București se vor îmbina cu arta interpretativă a pianistei Mihaela Spiridon. Un rol important în întregul spectacol îl joacă arta plastică, opera pictoriței Mariana Papară integrându-se perfect și oferind un plus de atractivitate.

 

Luni 15 ianuarie, la ora 17, debutează primul eveniment expozițional generat de parteneriatul dintre Uniunea Artiștilor Plastici din România și Biblioteca Metropolitană București. Galeria Artoteca (Șos. Mihai Bravu, nr.4) va găzdui expoziția „Pictură – Obiect”, în cadrul căreia vor expune: Maria Balea, Dana Constantin, Mihai Chioaru, Gheorghe Dican, Liviu Nedelcu, Gheorghe Zărnescu și Ion Pantilie. Curatori sunt: Gherghe Dican și Liviu Nedelcu. Prezintă criticul de artă Luiza Barcan.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri