Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum îți tratezi firma rănită de criza coronavirus

Cum îți tratezi firma rănită de criza coronavirus

de Dan Straut    |   

Pentru a traversa cu succes perioada de criză economică provocată de pandemia coronavirus, firmele trebuie să anticipeze evoluția principalilor 5 parametri de funcționare: vânzările, fluxul de numerar, stocurile, creanțele și marja brută de profit. Toate astea, în condițiile în care timpul parcurs de la facturare la încasarea banilor este, în România, cel mai lung din Europa (120 de zile, adică patru luni), potrivit președintelui Asociației Analiștilor Financiari Bancari (AAFBR), Iancu Guda.

El a semnalat trei pericole care pândesc afacerile: incapacitatea întreprinzătorului de a-și reorganiza cheltuielile, reacția decalată („evacuarea în plin incendiu”) și inerția în plățile care ajung la scadență, constatând că doar 10% din patroni sunt capabili să-și restructureze companiile.

 

„Anticiparea, pe scenarii, este esențială pentru supraviețuire în această perioadă. Întreprinzătorul trebuie să ia în considerare câte 4-5 variante pentru fiecare parametru, de exemplu scădere cu 20%, cu 40%, cu 60% și așa mai departe - la vânzări, la încasări etc. Dacă văd că la primul scenariu (-20%) pot să rezist, dar de la al doilea (-40%) încolo nu mai rezist, îmi iau din timp măsurile necesare, angajez împrumuturi pentru acoperirea plăților, îmi restructurez cheltuielile… Una e să mă adaptez la un scenariu dinainte de a se și produce, cu totul alta e să mă gândesc, în plin incendiu, pe ce cale evacuez casa”, a spus Iancu Guda.

 

Ce nu știu antreprenorii

Președintele AAFBR a menționat că, în calitatea sa de analist la o mare companie de consultanță financiară (Coface) și de lector la cinci universități, a stat de vorbă cu cel puțin 1.000 de întreprinzători și manageri. „Mai puțin de 10% din antreprenori își fac scenarii pentru firmele lor. Cam toți știu care le este cifra de afaceri și profitul la zi, dar dacă îi întreb cât din profit este monetar sau ce capacitate de restructurare ar avea în condiții de stres, cei mai mulți nu știu. Ei consideră, de exemplu, că cheltuielile fixe nu pot fi flexibilizate, acționează abia după ce scăderile au început să se manifeste în vânzări și rămân impasibili când plățile se apropie de scadență”, a mai spus economistul.



Fără „bani din elicopter”

Întrebat de Jurnalul dacă, pentru relansarea economiei, Guvernul ar trebui să recurgă la scenariul „bani din elicopter” pentru consumatori (intens promovat în mai multe țări ale lumii, inclusiv în SUA), economistul a exclus această variantă, recomandând sprijinul de stat pentru firme. „Banii din elicopter ar fi cheltuiți în primul val și consumul ar crește, într-adevăr, dar după asta ar urma o inflație puternică. O măsură care trebuie luată urgent este sprijinul statului pentru asigurarea lichidității companiilor. De exemplu, dacă ai ajuns la scadență și n-ai încasat banii, să vină statul ca plătitor/cumpărător și, astfel, să evităm blocajul financiar”, a spus Iancu Guda.

 

Nu dublați alocațiile pentru copii! Reduceți impozitele pe veniturile părinților (cu 10% la primul copil, 20% la al doilea etc.) și, astfel, se vor crea resurse pentru susținerea familiilor.

Iancu Guda, președintele AAFBR

 

În locul subvențiilor de la stat, care „sunt limitate”, economistul recomandă stimulentele pentru investiții, care „sunt nelimitate”

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri