Specialiştii susţin că două zone ale organismului mai au nevoie de acomodări după ce omul s-a ridicat în picioare, în poziţia bipedă. Continuă acomodarea cu poziţia verticală coloana vertebrală şi vasele de sânge din creier.
Cele mai dese vizite ale oamenilor la medici, după statisticile mondiale, sunt cauzate de durerile de spate. De aceea, în tot ce facem e nevoie de o preocupare de a mai descărca de forţe coloana. Sunt utile acţiunile ca să preia din forţele care suprasolicită coloana şi alte componente ale organismului. Un exemplu: când ne spălăm la chiuvetă şi adoptăm poziţia uşor aplecat, e recomandabil ca o mână să se sprijine pe marginea chiuvetei, astfel se ajută coloana vertebrală să nu fie apăsată de forţele poziţiei uşor încovoiat. Apoi, este obligatoriu ca orice greutate care se ridică de jos să se facă din poziţia „pe vine”, astfel angrenăm şi muşchii picioarelor la efort, menajând coloana. Apoi, pentru cei ce lucrează mai mult în picioare este utilă ridicarea pe rând a unui picior pe ceva mai înalt, pe o cutie, pe o lădiţă, astfel se descarcă coloana. Chiar şi când suntem aşezaţi la birou e bine ca pe rând un picior să fie ridicat mai sus, pe o cutie, pe o carte. Rău e că birourile nu mai sunt prevăzute cu acea şipcă, acea bucată de lemn de dedesubt pentru ridicarea, pe rând, când a piciorului drept, când a celui stâng. Statul pe scaun solicită şi el coloana. Nu trebuie să stăm nici prea drepţi, prea „înţepaţi”, căci coloana e chinuită, dar nici poziţia de om umil, aplecat, subaltern nu e recomandată pe scaun. Între cele două poziţii este bine de ales un unghi, în care simţim că îi e comod coloanei vertebrale.
Coloanei îi face bine mersul sprinten, continuu. Mersul legănat, de răţoi, de marinar solicită vertebrele. Nici mersul cu paşi târşâţi, cu dese opriri nu e convenabil pentru coloană
Când avem de cărat plase cu cumpărături e recomandabil ca greutatea să fie împărţită în două sacoşe, fiecare dusă în câte o mână, pentru a împărţi efortul asupra coloanei.