Jurnalul.ro Ştiri Social Prognoză cutremurătoare a „profetului crizei” COVID. Cum poate ieși România din caruselul morții 

Prognoză cutremurătoare a „profetului crizei” COVID. Cum poate ieși România din caruselul morții 

de Monica Cosac    |   

Peste 9.000 de români diagnosticați cu COVID-19 au murit de la începutul pandemiei de coronavirus, până ieri, iar mai mult de 1.000 dintre aceștia și-au pierdut viața doar în ultima săptămână. Dintre cei peste 100.000 de oameni care s-au infectat în ultimele 14 zile, alți 2.500 de ghinioniști la „loteria COVID” vor muri în următoarele două săptămâni, avertizează Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, care a făcut predicții privind evoluție epidemiei, ce s-au dovedit corecte. Potrivit acestuia, singura șansă că să nu avem un Crăciun îndoliat, cu sute de înmormântări pe zi „este să intrăm în carantină totală săptămână asta”. 

 

Tragedia din Spitalul de la Piatra Neamț este mult mai mare decât pare, spune medicul, pentru că va îndepărta și mai mult bolnavii de COVID-19 de centrele de testare și de spitale, iar consecința va fi o răspândire comunitară și mai accentuată a virusului, dar o scădere aparentă a numărului de cazuri. „Autoritățile se vor bucura că scade numărul de cazuri noi, dar numărul de morți va continua să crească după curba reală, nu după cea detectată cu puținele teste pe care le facem”, arată Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook, precizând că „prognoza deceselor este, din păcate, mai precisă decât cea a numărului de cazuri noi”. 

„Am evitat până acum să vă arăt aceste prognoze, însă suntem la un stadiu la care moartea va deveni permanent prezentă în viața noastră și nu doar la nivelul abstract al indicatorilor, ci în cercul nostru de prieteni și familie”, mai spune medicul. 

 

Prețul „luxului de a nu limita epidemia” la timp

Dacă autoritățile ar fi luat măsuri la timp, astfel încât să țină sub control epidemia, iar România să coboare sub 2.500 de cazuri la începutul lunii noiembrie, acum ar fi salvat 1.000 de vieți pe săptămână. Nu se știe „cine vor fi cei care vor plăti cu viața luxul de a nu limita la timp epidemia”, dar se poate spune că toți cei este 100.000 de români care au fost confirmați cu COVID-19 în ultimele două săptămâni „au tras un bilet la loteria COVID-19 și pe 2.500 dintre acestea scrie deja decedat, dar nu se vede încă”, avertizează medicul. Efectele oricăror măsuri luate când numărul deceselor este atât de mare se va vedea abia în patru săptămâni.  

 

Carantină națională

„Singura șansă că să nu ne aflăm într-un platou de 200 de decese pe zi de Crăciun este să intrăm în carantină totală săptămână asta”, spune Jurma, potrivit căruia, noul guvern va fi nevoit să introducă carantina națională: „Întrebarea nu este dacă vom avea carantină, ci când vom avea carantină, acum sau de Crăciun”. 

Cercetătorul arată că două țări care au fost în topul dezastrului pandemic din Europa, Cehia și Belgia, au copiat rețeta de la Israel, luând măsuri de carantină totală în jurul datei de 21 octombrie, și „vor ajunge sub 1.000 de cazuri pe zi de sărbători, exact acolo unde puteam fi și noi”. „Aceste țări sunt modele mai bune pentru noi decât Slovacia, pentru că au reușit această performanță fără ajutorul testării în masă”, concluzionează Jurma.

 

 

„Chiar dacă, miraculos, de mâine nu vom mai avea nici un caz nou de COVID-19 în țară, săptămâna viitoare vom avea în jur de 1.300 de decese, iar peste două săptămâni, în jur de 1.400. În 5 săptămâni de platou, la o medie de 8.000 de cazuri pe zi, acești oameni vor continua să moară în acest ritm amețitor de 200 pe zi”.

Octavian Juma, cercetător

 

România ar trebui să urmeze modelul adoptat de Belgia și Cehia, cele două țări care, luna trecută, erau „repetenții” Europei la COVID-19 și care acum scad vertiginos la numărul de noi infectări.

 

Subiecte în articol: Octavian Jurma
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri