Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum reacționează corpul nostru la o alimentație deficitară?

Cum reacționează corpul nostru la o alimentație deficitară?

Corpul uman este o mașinărie complexă creată de natură, iar fiecare componentă are un rol important în menținerea echilibrului și a bunăstării. Când organismul primește combustibilul bun, el funcționează la capacitate maximă și ai energie, vitalitate și o stare generală de bine. Ce se întâmplă atunci când alimentația este deficitară sau de calitate inferioară? Probabil se simte o lipsă accentuată de energie, indispoziție sau o stare generală proastă.

O alimentație deficitară este ca o zi de iarnă fără soare. În lipsa nutrienților, corpul începe să își epuizeze rezervele, scade eficiența și începe să funcționeze la parametri din ce în ce mai slabi.

Lipsa vitaminelor și a mineralelor - lipsă de energie și imunitate slăbită

Vitaminele și mineralele sunt ca niște chei fine ce deschid ușile unor procese biologice importante. Fără ele, corpul se confruntă cu o multitudine de probleme: apatie, oboseală, imunitate scăzută. Deficiența de vitamina D te face să te simți obosit și lipsit de vlagă, iar lipsa de fier duce la anemie, caracterizată prin epuizare continuă. Calciul este un mineral vital, fără de care oasele devin fragile, iar riscul de fracturi crește.

Carențe de proteinele în dietă - musculatură slab dezvoltată, metabolism greoi

Proteinele sunt temelia corpului, cărămizile fără de care mușchii, organele și țesuturile nu ar putea funcționa corect. O alimentație deficitară în proteine poate duce la probleme severe. Musculatura se degradează, metabolismul încetinește, iar capacitatea de a lupta împotriva bolilor este pusă la încercare. Pe termen lung, lipsa proteinelor duce la o stare de slăbiciune generalizată, vulnerabilitate la infecții și o recuperare lentă după eforturi fizice sau intervenții chirurgicale.

Cum ajută batoanele proteice?

Într-un peisaj alimentar deficitar există suplimente care te ajuta să-ți recalibrezi corpul. Ele sunt concepute să asigure o doză concentrată de proteine, fibre și alți nutrienți esențiali fără de care corpul nu ar funcționa optim. Aceste batoane proteice nu doar că oferă proteinele necesare pentru menținerea și refacerea masei musculare, dar sunt și surse de minerale și vitamine. Într-o alimentație deficitară, cauzată de lipsa de timp sau de posibilitatea de a consuma mese echilibrate, aceste produse sunt alternative excelente la gustări rapide (de multe ori nesănătoase). Consumul lor previne degradarea musculară și stimulează arderile metabolice.

Lipsa de carbohidrații și grăsimi, înseamnă lipsă de energie

Carbohidrații și grăsimile sunt sursele principale de energie ale corpului. Imagina-ți-le ca niște baterii care alimentează fiecare mișcare, fiecare gând și fiecare bătaie a inimii tale. Dacă aceste baterii sunt pe jumătate goale sau lipsite de puterea necesară, te vei simți obosit, iritat și lipsit de concentrare.

O alimentație deficitară în carbohidrați duce la o stare constantă de epuizare, întrucât corpul tău nu mai are acces la „combustibilul” său preferat. Lipsa grăsimilor sănătoase afectează negativ funcționarea creierului și produce dezechilibre hormonale. Deși batoanele proteice nu sunt o sursă principală de carbohidrați sau grăsimi, multe dintre ele conțin aceste elemente într-o proporție destul de mare, ceea ce îți furnizează energie pentru a face față unei zile provocatoare.

Semnalele de alarmă ale corpului că alimentația este deficitara

Corpul uman este un maestru al comunicării subtile, dar trebuie să știi cum să îi interpretezi semnalele. Unul dintre primele semne ale unei alimentații deficitare este oboseala persistentă. Este acea senzație că, indiferent cât de mult dormi, nu poți scăpa de sentimentul de epuizare. Alte semne includ căderea părului, piele uscată, unghii fragile și o capacitate redusă de concentrare.

Alimentația este importantă pentru a funcționa corect. Când corpului îi lipsește anumiți nutrienți el reacționează și funcțiile vitale încep să încetinească. Ascultă-ți corpul, înțelege-i nevoile și oferă-i hrana de care are nevoie pentru a funcționa bine în orice anotimp.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri