Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum reacționează sportul mondial la războiul din Ucraina

Cum reacționează sportul mondial la războiul din Ucraina

În urma recomandărilor Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a interzice sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la evenimente și de a muta sau anula evenimentele care urmează să aibă loc în aceste țări, un număr mare de sporturi și de federații internaționale au reacționat.

Agenția de presă Reuters a făcut o inventariere a reacțiilor din lumea sportului, întocmind o listă a celor care au luat măsuri până în acest moment.


Atletism

World Athletics a interzis sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la toate evenimentele în viitorul apropiat și a adăugat că consiliul său a fost de acord, de asemenea, să ia în considerare măsuri suplimentare, inclusiv suspendarea Federației din Belarus.

Automobilism

Formula 1 a anunțat că nu va concura în Rusia în acest sezon, spunând că este „imposibil" să facă acest lucru după ce țara a invadat Ucraina vecină.

O cursă programată pentru 25 septembrie pe circuitul de la Soci va fi eliminată din calendar pentru prima dată de la debutul său în 2014.

Organismul de conducere al sporturilor cu motor, FIA, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, dar a declarat că piloții ruși și bieloruși pot concura în calitate neutră, atât timp cât se angajează să respecte principiile sale de pace și neutralitate politică.

Badminton

Federația Mondială de Badminton (BWF) a interzis tuturor sportivilor și oficialilor reprezentând Rusia și Belarus să participe la evenimentele sale.

Decizia vine ca urmare a anulării tuturor evenimentelor BWF care ar fi trebuit să aibă loc în cele două țări și reprezintă un pas înainte față de interdicția sa anterioară privind steagurile și imnurile Rusiei și Belarusului la evenimentele federației.

Baschet

Federația Internațională de Baschet (FIBA) a declarat că va interzice sportivilor și oficialilor ruși să participe la competițiile sale până la noi reglementări.

Consiliul de conducere al FIBA se va reuni pe 25 martie pentru a discuta dacă se vor lua măsuri suplimentare.

Euroliga de baschet a suspendat echipele rusești CSKA Moscova, UNICS Kazan, Zenit Sankt Petersburg și Lokomotiv Kuban Krasnodar de la participarea în competițiile sale.

”În cazul în care situația nu va evolua într-un mod favorabil, toate meciurile din sezonul regulat împotriva echipelor rusești vor fi anulate pentru a configura clasamentele ligilor", a precizat aceasta într-un comunicat.

De asemenea, FIBA a suspendat contractul de sponsorizare cu banca rusă VTB.

Biathlon

Uniunea Internațională de Biatlon (IBU) a declarat că nu va permite sportivilor sau oficialilor ruși sau belaruși să participe la evenimentele sale internaționale. Consiliul executiv al IBU va discuta, de asemenea, despre o potențială suspendare a celor două federații naționale din calitatea de membru IBU în cadrul unei reuniuni din 17 martie.

Canotaj

World Rowing a interzis sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la competițiile sale internaționale până la noi ordine.

Escaladă

Federația Internațională de Escaladă Sportivă (IFSC) a suspendat Cupa Mondială de Boulder și Viteză programată pentru luna aprilie la Moscova.

Aceasta a adăugat că intenționează să relocalizeze evenimentul.

Curling

Federația Mondială de Curling a propus introducerea unei noi reguli care, dacă va fi aprobată, va permite federației să interzică Rusiei să participe la următoarele Campionate Mondiale.

Aceasta hotărâse anterior să mute Campionatul European de Curling din 2022 departe de orașul rusesc Perm.

Echitație

Consiliul executiv al Federației Ecvestre Internaționale (FEI) a cerut ca toate evenimentele internaționale să fie îndepărtate din Rusia și Belarus.

Fotbal

FIFA și UEFA au suspendat echipele naționale și cluburile din Rusia din fotbalul internațional, o măsură care face probabilă excluderea Rusiei de la Cupa Mondială din acest an și de la turneul feminin Euro 2020.

Gimnastică

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a anulat toate evenimentele sale din Rusia și Belarus, adăugând că nu va aloca alte evenimente în cele două țări până la noi reglementări.

„Steagurile naționale ale Rusiei și Belarusului nu trebuie să fie arborate, iar imnurile Rusiei și Belarusului nu trebuie să fie interpretate la niciun eveniment sancționat de FIG până la noi ordine", a precizat aceasta.

Hochei pe iarbă

Federația Internațională de Hochei (FIH) a exclus Rusia de la Cupa Mondială de hochei feminin pentru juniori, care va avea loc în aprilie în Africa de Sud.

Hochei pe gheață

Federația Internațională de Hochei pe Gheață (IIHF) a interzis echipelor naționale și cluburilor din Rusia și Belarus să participe la competițiile sale până la noi ordine.

De asemenea, a revocat drepturile Rusiei de a găzdui Campionatul Mondial de juniori din 2023 și va căuta o nouă gazdă în următoarele luni.

Înot

Organismul mondial de conducere a natației, FINA, a anulat Campionatele Mondiale de înot pentru juniori care urmau să aibă loc la Kazan, în Rusia.

Judo

Federația Internațională de Judo (IJF) a anulat Grand Slam-ul de la Kazan, Rusia, care ar fi trebuit să aibă loc în luna mai.

De asemenea, a suspendat statutul președintelui rus Vladimir Putin ca președinte de onoare și ambasador al IJF.

Karate

Federația Mondială de Karate a declarat că va reloca într-o nouă locație Liga de Karate1 - Premier League 2022, programată inițial să aibă loc la Moscova, în octombrie.

Patinaj

Uniunea Internațională de Patinaj a declarat că patinatorii ruși și belaruși nu mai pot fi invitați sau autorizați să participe la competiții internaționale de patinaj pe gheață.

Pentatlon modern

Uniunea internațională de pentatlon modern (UIPM) a declarat că nu va permite sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la competițiile sale.

Rugby

World Rugby a interzis Rusiei și Belarusului să participe la toate activitățile internaționale de rugby și la activitățile transfrontaliere de rugby de club până la noi ordine.

De asemenea, a suspendat calitatea de membru World Rugby a uniunii de rugby din Rusia.

Schi

Federația Internațională de Schi (FIS) a declarat că sportivii ruși și belaruși nu vor participa la competițiile sale pentru restul sezonului 2021-2022.

De asemenea, a anulat restul evenimentelor din 2021-2022 care trebuiau inițial să aibă loc în Rusia.

Scrimă

Federația Internațională de Scrimă (FIE) a declarat că a pus în aplicare recomandarea CIO din 25 februarie de a muta sau anula evenimentele din Rusia și Belarus, adăugând că au loc discuții suplimentare pe această temă.

Miliardarul rus Alisher Usmanov a demisionat din funcția de președinte al FIE, invocând restricțiile Uniunii Europene în urma invaziei Rusiei.

Surfing

Asociația Internațională de Surfing (ISA) a declarat că niciun sportiv și oficial din Rusia nu va fi invitat să participe sau să asiste la evenimentele sale până la noi ordine.

Squash

Federația Mondială de Squash a declarat că va reloca Campionatul Mondial de Juniori din 2022 de la Sankt Petersburg într-o altă locație.

Taekwondo

World Taekwondo a declarat că la evenimentele sale nu vor fi arborate steaguri rusești și nici nu va fi difuzat imnul Risie sau Belarusului, adăugând că nu va organiza și nici nu va recunoaște evenimente în Rusia și Belarus.

De asemenea, a revocat centura neagră onorifică de 9 dan conferită lui Putin, în noiembrie 2013.

Tenis

Organismele internaționale care guvernează tenisul au declarat că jucătorii ruși și belaruși ar putea continua să concureze la evenimente internaționale și la turneele de Mare Șlem, dar nu sub numele sau steagul națiunilor lor până la noi ordine.

Federația Internațională de Tenis (ITF) a anulat toate evenimentele sale din Rusia și Belarus.

De asemenea, a suspendat statutul de membru ITF al acestor țări, interzicând federațiilor lor să participe la competițiile internaționale pe echipe ale ITF până la noi ordine.

Tir cu Arcul

World Archery a declarat că va elimina steagurile și imnurile Rusiei și Belarusului de la toate turneele internaționale.

A adăugat că nu există evenimente planificate în cele două țări și că niciun eveniment viitor nu va avea loc acolo.

Volei

Organismul de conducere al voleiului mondial, FIVB, a declarat că niciuna din echipele, cluburile, oficialii și sportivii din Rusia și Belarus nu sunt eligibili pentru a participa la evenimente internaționale și continentale până la noi ordine.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri