Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum s-au gandit suedezii sa "comunice" cu mortii!

Cum s-au gandit suedezii sa "comunice" cu mortii!

Specialistii suedezi lucreaza la o tehnologie de comunicare cu persoanele decedate. Este vorba de "o copie electronica a omului", capabila sa intretina discutii simple legate de casa si gospodarie, dar care nu va putea raspunde la intrebari referitoare la evenimente noi, pentru ca programul nu prevede o adaptare a datelor.

 

Potrivit publicatiei suedeze Dagen, ideea crearii unei inteligente artificiale care sa reproduca prezenta unei persoane anume si care sa permite continuarea "comunicarii" cu decedatul prin intermediul unei copii digitale a aparut, initial in serialul de science-fiction "Black Mirror".

"Intr-o prima faza, am creat un program verbal, care raspunde la intrebarile clientilor nostri legate de organizarea ceremoniilor de inmormantare", a declarat Sharlotta Runius, sefa retelei de servicii funerare "Fenix". "Ulterior, ne-am gandit sa mergem mai departe si sa realizam ceea ce noi numim 'copie electronica a omului', adica un robot care sa foloseasca o voce asemanatoare celei a decedatului".

Pentru finalizarea proiectului, programatorii suedezi implicati in proiect cauta 10 voluntari ale caror voci vor fi inregistrate si prelucrate de program, astfel incat sa sune si dupa trecerea in nefiinta.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri