Jurnalul.ro Special Reportaje Cum sa castigi 5 milioane de euro!

Cum sa castigi 5 milioane de euro!

de Cristinel C. Popa    |   

Cum puteti castiga 5 milioane de euro si dragoste pentru arta? Mergeti vineri, la Iasi, pe strada Lapusneanu, la sediul grupului pentru arta tranzit.ro/Iasi si aflati! “Haideti sa aducem pana la cinci milioane de dolari aici, in Iasi, cu putin ajutor din partea artei contemporane”, se arata intr-unul din comunicatele tranzit.ro/Iasi. Indemnul se refera la oferta miliardarului suedez László Szombatfalvy, ce a lansat o competitie internationala cu scopul de a gasi un sistem mai bun de guvernanta mondiala. Ca un punct de plecare catre efortul colectiv pentru o necesara schimbare globala, Fundatia Global Challenges, cea care ofera premiul/banii, subliniaza: “Cele mai importante primejdii pe care le avem de infruntat astazi depasesc granitele nationale; ele trebuie asadar tratate impreuna de toate tarile bazandu-se pe o intelegere din ce in ce mai profunda a dependentei noastre mutuale. (...) Sistemul nostru international prezent - incluzand, dar nefiind limitat la Organizatia Natiunilor Unite - a fost realizat intr-o alta era, in urma celui de-al doilea razboi mondial. El nu mai este capabil sa faca fata riscurilor secolului 21 care pot afecta oameni oriunde in lume. Avem nevoie urgenta de o gandire proaspata, noua, pentru a putea reactiona la scara si gravitatea provocarilor prezente globale, care au depasit abilitatea sistemului prezent de a le rezolva”.

Pentru a veni in intampinarea acestei interesante provocari, tranzit/ro Iasi  invita pe toti cei interesati in a face o aplicatie buna la aceasta competitie sa se intalneasca pe 17 martie in spatiul de pe strada Al. Lapusneanu nr. 7-9 pentru a discuta despre posibilele concepte si viziuni ale acestei incercari. Ca punct de plecare pentru discutie va fi realizat un tur ghidat al “Depozitoriumului Initiativei Partidului Micii Burghezii din Iasi”. “Presupunerea de la care pornim este ca resursele si solutiile pentru schimbarea globala trebuie detectate si subliniate de rolul si pozitia contradictorie a clasei de mijloc globale”, arata tranzit.ro/Iasi.

In mod tangential, la Iasi, un grup de artisti studiaza initiativa infiintarii unui partid al mic burgheziei. O formatiune politica care ar reprezenta, intr-un fel, pe exponentii clasei medii in capitalism. Vineri, in cadrul etapei unui proiect ce are legatura cu acest lucru, iubitorii de arta sau/si simpatizantii “mic-burgheziei”, cum spun organizatorii, vor face un tur inedit! “Este vorba despre un tur ghidat al ”Depositoriului” o arhiva ce contine diferite fascicole stranse de artistul nostru rezident Nebojsa Milikic (Serbia) pe durata proiectului nostru,inceput anul trecut. Sunt esantioane, exemple/ indicii ale manifestarilor legate de conditia mic burghezului. Totodata, artistul, impreuna cu tranzit.ro/Iasi, invita pe cei interesati sa se intalneasca pe 17 martie si pentru a discuta pe tema provocarii lansate de miliardarul suedez László Szombatfalvy, care a lansat un apel-concurs in care cere, in schimbul premiului de 5 milioane de euro, sa vina cu idei in scopul de a gasi un sistem mai bun de guvernare mondiala”, a spus curatorul Florin Bobu, care, alaturi de artistul sarb de curatorul Livia Pancu, si de Ovidiu Gherasim Proca, a participat in aprilie 2016 la o masa rotunda si prezentare publica a etapei proiectului denumita “Infiintarea unui Depositorium al Initiativei Partidului Micii Burghezii din Iasi“.

 

A inceput in 2016

Revenind la proiect, acesta a inceput in februarie 2016, cu infiintarea Depositoriumului Initiativei pentru Partidul Micii Burghezii. Ideea a fost a “muncitorului cultural” Nebojsa Milikic, de care am amintit mai sus, in colaborare cu tranzit.ro/ Iasi. Pe durata unui an, acestia au explorat statutul si manifestarile ideologiilor, politicilor si practicilor micii burghezii. Este vorba despre o intelegere diferita a conceptului de rezidenta culturala, Milikic prezentand in aprilie 2016 acest inedit proiect. Artistul sarb, care traieste la Belgrad, este implicat inca din 1995 in practicile organizatorice, artistice si curatoriale in artele vizuale si angajate social. Dupa colectarea unor exemple de particole cu referire la mic-burghezie, in aprilie 2016, Milikic si tranzit.ro/Iasi le-au prezentat publicului, acesta avand posibilitatea sa vina cu exemple, cazuri, fapte si indicii ale manifestarilor proceselor si produselor legate ideologic, politic sI cultural de conditia mic-burgheza. Scopul Depozitariumului, a arhivei cu exemple, in fapt, a fost acela de a permite conturarea, analizarea si prezentarea pozitionarilor ideologiilor date, precum sI a abilitatilor politice legate de acestea. “Initiativa ar trebui sa se concentreze asupra necesitatilor pe plan national sI international de a articula sI investiga capacitatile de astazi ale micii burghezii. Situatia ingrata a subiectului mic burghez, impreuna cu eforturile sale de a insoti elitele in timp ce situatia il impinge in jos, catre proletariat trebuie sa fie dusa la un bun sfarsit”, a spus artistul Nebojsa Milikic.

 

Cititi si un scurt interviu acordat in exclusivitate de artistul sarb:

 

Cristinel C Popa: Ce-ar trebui sa faca cei care se simt mic-burghezi in Romania pentru a ajuta la infiintarea acestui partid si la repunerea pe pozitii a mic-burgheziei?

Nebojsa Milikic: In primul rand ar trebui sa fie ambitiosi si pregatiti sa-si reconsidere in mod deschis pozitia sociala, posibilitatile lor actuale si istorice de clasa (asa numita de mijloc) in societatea capitalista sau stratul de mijloc in societatea socialista, sI perspectivele posibile ale acestora daca se hotarasc sa se organizeze sau sa stea in afara vietii politice a societatii si a tarii din care fac parte Partidul se poate naste numai in urma procesului de autoreflectie si, in consecinta, prin subiectivare politica.

 

Cristinel C Popa: Care ar fi obiectivele partidului, si nu numai ale partidului, si care sunt scopurile astazi ale mic-burghezului? Ce poate face el pentru binele personal, pentru binele umanitatii?

Nebojsa Milikic: Literal si conceptual vorbind, obiectivul partidului ar trebui sa fie o societate fara clase, singura societate in care trauma istorica a micii burghezii poate fi vindecata: trauma care provine din eterna tensiune dintre imperativul micii burghezii de a se alatura elitelor si realitatea cruda care le impinge in permanenta in jos, catre proletariat (sau precariat). Asadar, binele personal a unui mic burghez obisnuit este singura ramasita a acestei lupte traumatice cu aceasta tensiune - un premiu prea mic pentru milioanele si secolele de vieti investite.

 

Cristinel C Popa: Ce-ar putea face iubitorii de arta contemporana, dar si mic-burghezii pentru a castiga premiul cel mare al miliardarului suedez?

Nebojsa Milikic: Privim premiul oferit ca pe unul dintre semnalele importante, continuu prezente in eforturile si nazuintele umanitare, filantropice si de sprijin catre arta si cultura ale elitelor conducatoare - un semnal de constientizare al unui tip de fundatura spre care sistemul capitalist impinge marea majoritate a omenirii. Problema este ca elitele conducatoare sunt parte a problemei si nu parte a solutiei. Segmentul micii burghezii care se identifica cu elitele conducatoare este de asemenea parte a problemei si nu parte a solutiei dar sunt si alte segmente (ale clasei de mijloc) care in mod istoric detin de fapt resursele, puterea, cunoasterea si energia necesare pentru schimbare. Problema este ca schimbarea ar putea aparea ca fiind prea periculoasa pentru ei, de vreme ce ei - ca opozanti ai proletariatului – inca au ce sa piarda. Cum arta poate fi vazuta ca un spatiu sigur pentru „idei periculoase“, pentru inceput este suficient a deschide acel spatiu si mintile asemanatoare catre discutia atat a necesitatii, cat si a preconditiilorpentru schimbare ...si asta este ceea ce putem oferi miliardarului, sa-i oferim oportunitatea unei asemenea practici.

 

Cristinel C Popa: Ce-ar putea face Serbia si Romania pentru a aduce bunastarea, inclusiv in lumea artistilor. Credeti ca noi toti, inclusiv mic-burghezii, suntem sub papucul UE si facem parte dintr-un program special ce prevede saracirea noastra intentionata si neprogresul, inclusiv in domeniul artei contemporane?

Nebojsa Milikic: Nu cred ca exista o conspiratie impotriva uneia sau altei tari sau a unui popor din cadrul proiectului UE. Cred doar ca acest proiect este produs de catre elite pentru binele lor si ca oamenii saraci ai tuturor natiunilor sunt cumva perceputi ca fiind dusmanii acestui bine. Ceea ce, este de fapt, foarte aproape de adevar de vreme ce elitele capitaliste sunt nevoite sa exploateze si sa priveze pentru a exista ca elite. De aceea, capitalista „lupta impotriva saraciei“ se transforma atat de usor in lupta impotriva saracilor. Pe de o parte, saracia este un ingredient obligatoriu al sistemului capitalist pentru ca functioneaza in forma unei pedepse pentru cel indatorat (si nu “suficient de competitiv“) si o amenintare pentru cel nesupus - „iata ce te asteapta daca rezisti“...dar acel sistem se impiedica in permanenta in propriile contradictii. |n momentul in care fostele tari socialiste au fost transformate in colonii ale capitalului vestic (sau estic), exact acea nevoie de a gandi alternative a fost bagata sub pres. Dar a reaparut sub forma unui noian de probleme de nerezolvat. „Programul special“ pe care il mentionati (fie el conceput sau nu) il vad ca pe o consecinta naturala a neintelegerilor istorice dintre Europa de Est si cea de Vest: tarile si societatile est-europene au abordat comunitatea UE intr-o maniera preponderant socialista: cu incredere, estimare rationala, si vointa pentru schimbare istorica (pe atunci vazuta ca inevitabila). Dar tarile si societatile vest europene au abordat situatia in cadrul interesului economic si a neincrederii fata de realizarile socialismului - aratand doar catre relele practice ale acestuia. Acum, cand „impreuna cu apa murdara este aruncat si copilul“ nu exista nici o baza sau imaginatie pentru a ne gandi macar la alternative. {i de fiecare data cand exista o lipsa de imaginative, artistii ar putea si ar trebui sa o practice si sa o impartaseasca. 

 

Cristinel C Popa: As dori un raspuns la o intrebare pe care sa v-o puneti singur in legatura ...cu realitatea acestei incercari de a schimba lumea cu putin ajutor din partea artei contemporane.

Nebojsa Milikic: Cred ca oamenii sunt inerent capabili si ambitiosi sa schimbe lumea in mai bine. Faptul ca atat de multi dintre ei sunt distantati si instrainati fata de acea nevoie si capacitate este doar o instigare de a reconecta mostenirile schimbarilor cu subiectii sai adormiti. Altfel, vom continua sa cadem in depresii de toate felurile si vom sfarsi rusinati de vietile noastre confiscate in mod mizerabil. Ce este mai bine, a lupta impotriva unui asa sfarsit sau a astepta sa se intample? Aceasta este intrebarea pe care mi-o pun din cand in cand…

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri