Jurnalul.ro Continut platit Cum să gestionezi volumul mare de cheltuieli din perioada sărbătorilor

Cum să gestionezi volumul mare de cheltuieli din perioada sărbătorilor

Deși magia din preajma sărbătorilor cu greu poate fi egalată, cheltuielile specifice acestei perioade pot pune presiune pe bugetul lunar. Dacă îți dorești să ai sărbători memorabile, fără a pierde controlul asupra cheltuielilor, iată care sunt cele mai eficiente metode de a-ți organiza bugetul.

Planificarea cheltuielilor

Primul pas în gestionarea eficientă a bugetului de sărbători este planificarea riguroasă a cheltuielilor. Creează o listă a tuturor lucrurilor de care vei avea nevoie, de la cadouri la decorațiuni și produse alimentare, și stabilește un buget total pentru fiecare categorie.

 

Compară cheltuielile prevăzute cu veniturile lunare și stabilește dacă este necesar să faci economii, pentru a nu-ți afecta drastic bugetul lunar. În plus, este important să prioritizezi cheltuielile și să nu faci achiziții impulsive, de care nu ai cu adevărat nevoie. Pe de altă parte, organizarea este extrem de importantă în gestionarea optimă a bugetului. Evită să lași cumpărăturile pe ultima sută de metri și să faci achiziții haotice, fără un plan prestabilit.

 

În cazul în care nu ai economii anterioare și consideri că bugetul din luna decembrie nu va fi suficient pentru a susține toate cheltuielile, poți opta pentru un imprumut online pe care să-l rambursezi ulterior. În acest fel, nu vei pune o presiune prea mare pe venitul dintr-o singură lună, pregătindu-te de sărbători așa cum îți dorești.

Reducerea costurilor prin alternative creative

A cheltui o sumă mare de bani nu este echivalentul unei sărbători reușite. Astfel, există o multitudine de alternative creative pentru decorațiuni sau cadouri, care nu doar că te vor ajuta să economisești, dar vor fi și o activitate extrem de plăcută, în preajma sărbătorilor.

 

Astfel, poți reutiliza decorațiunile din anii anteriori, dându-le o nouă înfățișare. Achiziționează vopsea acrilică, sclipici și panglici, pentru a crea ornamente de brad unice, sau folosește conuri de brad, felii uscate de portocală și crenguțe de brad, pentru a-ți decora casa.

 

Dacă bugetul alocat cadourilor este limitat, alege să personalizezi darurile cu scrisori sau felicitări care să le amintească celor dragi cât contează pentru tine. De asemenea, de cele mai multe ori, a oferi experiențe poate fi mai valoros decât lucrurile scumpe. Cadourile precum o zi de spa, un masaj de relaxare sau un curs de chitară pot fi darul ideal pentru persoanele cărora vrei să le oferi o amintire unică.

Nu depăși limitele impuse pentru cheltuielile de sărbători

Deși atmosfera sărbătorilor poate deveni copleșitoare, o strategie eficientă de a gestiona bugetul este menținerea limitelor impuse pentru cheltuieli. Prin urmare, înainte de a merge la cumpărături, creează o listă cu darurile pe care dorești să le oferi fiecărei persoane și bugetul în care ar trebui să te încadrezi. Pentru a te asigura că vei menține limita stabilită, notează pe listă mai multe opțiuni de cadouri care să se încadreze în acel buget. În acest fel, nu vei fi tentat să cumperi cadouri în funcție de opțiunile disponibile în magazin.

 

Totodată, pentru a evita cumpărăturile impulsive și pentru a beneficia de cele mai bune prețuri, achiziționează alimentele neperisabile, cadourile sau obiectele de decor din timp. Poți implementa inclusiv un calendar pentru achiziții, care să împartă principalele cumpărături pe zile și săptămâni. Planificarea cumpărăturilor cu câteva săptămâni înainte nu doar că te va ajuta să eviți aglomerația și stresul din ultimele zile, dar îți va permite și să compari ofertele și să faci alegeri mai înțelepte pentru bugetul tău.

 

Perioada sărbătorilor ar trebui să fie un prilej de relaxare alături de cei dragi și nicidecum motiv de griji în privința dezechilibrului cauzat de deciziile financiare ineficiente. Astfel, pentru a ține cheltuielile sub control, planifică necesarul de produse sau cadouri pe care trebuie să-l achiziționezi și menține limitele stabilite cu privire la bugetul alocat pentru fiecare achiziție în parte. În plus, apelează la alternative creative pentru a confecționa decorațiuni sau cadouri pentru cei dragi. Cheia gestionării eficiente a cheltuielilor de sărbători este echilibrul.

 

Sursă foto: Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri