Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum să îți pregătești copilul pentru investigații imagistice

Cum să îți pregătești copilul pentru investigații imagistice

Radiografie, ecografie, tomografie sau examinare prin rezonanță magnetică sunt câteva dintre investigațiile pe care medicul pediatru le poate recomanda în primii ani de viață ai copilului. Indiferent că este vorba despre o urgență sau despre un simplu control, aceste teste permit specialistului vizualizarea interiorului corpului și observarea scheletului și organelor. Investigațiile imagistice pot provoca teamă micilor pacienți, de aceea este necesar să fie pregătiți în prealabil, prin explicații și încurajări.

Ecografia

De obicei, acest tip de investigație, prin intermediul căreia se studiază țesuturile moi, organele și vasele sangvine, nu durează mai mult de 15 minute. Ea poate să fie folosită ca metodă de screening, de exemplu atunci când vorbim despre ecografie sold bebelusi, care se recomandă să fie făcută între 4 și 6 săptămâni de viață, pentru a depista o eventuală displazie. În acest caz, bebelușul nu necesită nicio pregătire prealabilă. În alte cazuri, în funcție de natura examenului, de exemplu, pentru o ecografie abdominală, copilul va trebui să facă înainte un repaus alimentar, între 3 și 6 ore. De asemenea, înaintea unei ecografii pelviene, copilul trebuie să bea puțină apă, pentru a-și menține vezica plină în timpul examenului. Dacă este mai mare, explică-i faptul că medicul va aplica puțin gel pe pielea sa, în zona care urmează să fie examinată, și că acesta va fi puțin rece, dar se va încălzi și nu va provoca durere. Apoi medicul va trece ușor sau mai ferm cu un aparat peste piele și va comenta imaginile afișate pe un ecran. Explică-i și că încăperea este slab luminată, pentru ca medicul să poată citi mai bine aceste imagini. Este foarte important să îți informezi copilul despre acest test, pentru că astfel va coopera mai ușor. Poți face acest lucru „jucându-vă de-a ecografia” împreună, de exemplu, folosind figurine ori păpuși. De asemenea, în timpul examenului, poți să stai aproape de el, să-i vorbești și să-i distragi atenția.

Radiografia

Părinții sunt adesea îngrijorați de posibilele efecte secundare ale razelor X, radiații electromagnetice care trec prin corp. Însă, în cantități mici, acestea nu sunt periculoase pentru sănătatea copilului. În plus, profesioniștii în imagistică medicală dispun în prezent de aparate sofisticate, care emit doze foarte mici de raze. Explică-i copilului că radiografia nu este dureroasă, ci este ca și cum ai face o poză a interiorului corpului său pentru a găsi cauza durerii. Există cazuri în care i se va cere să adopte o poziție mai incomodă, pentru ca medicul să realizeze imagini bune, dar spune-i că acest lucru este necesar pentru a-l trata mai bine. De asemenea, va trebui să îi explici că poți participa la acest examen, dar va trebui să porți un șorț special, din plumb, deoarece tu nu ai nevoie de radiografie.

Tomografia

Tomografia, ca și radiografia, este o investigație cu ajutorul razelor X, care permite vizualizarea în profunzime a oaselor, vaselor de sânge, țesuturilor și organelor, putând detecta anomalii care nu au fost observate în timpul ecografiei sau radiografiei. Explică-i copilului că un computer tomograf este un dispozitiv care face serii de fotografii ale unei părți din interiorul corpului. Spune-i că acest examen nu este dureros, dar că va trebui să stea liniștit și să nu vorbească timp de câteva clipe. El va fi instalat confortabil pe un pat mobil, care va aluneca foarte încet într-un mic tunel, în care medicul va putea comunica cu el la cel mai mic semn de îngrijorare.

Investigația prin rezonanță magnetică (RMN)

Această tehnică nu folosește raze X și oferă informații foarte precise despre țesuturile moi, cum ar fi creierul, măduva spinării, mușchii și inima. Explică-i copilului că este vorba despre o procedură care durează mai mult, dar nu este dureroasă. Dispozitivul este impresionant și zgomotos, dar asta doar pentru că face fotografii. Și acolo va fi întins pe un pat mobil pentru a permite aparatului să facă poze și să-i vizualizeze organele.

 

Indiferent ce investigații imagistice i-au fost prescrise copilului, liniștește-l, spune-i că nu vei fi departe de el și că i se va permite să-și aducă jucăria preferată ori suzeta. Principalul lucru care trebuie să fie înțeles este că aceste examinări nu sunt dureroase și că sunt necesare pentru sănătatea sa.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri