Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să nu te "topeşti" pe caniculă

Cum să nu te "topeşti" pe caniculă

În toiul verii, după o perioadă lungă marcată de ploi şi inundaţii, calicula s-a întors în România. Specialiştii vă sfătuiesc ce să faceţi, ca să rezistaţi mai uşor atunci când temperaturile sunt insuportabile.

În primul rând, mâncaţi puţin şi des, evitaţi proteinele şi consumaţi hrană picantă pentru a stimula metabolismul, circulaţia şi transpiraţia (n.r. - care are un rol important în răcirea corpului). Cel mai sănătos efect de răcire a corpului îl are ceaiul de crizanteme. Beţi două ceşti pe zi şi evitaţi pe cât posibil băuturile acidulate, dulciurile şi alcoolul. De asemenea, este obligatoriu să folosiţi pansamente răcoritoare (conţin un gel special, se păstrează în congelator şi se găsesc în farmacii), aplicându-le direct pe piele pentru a vă răcori pe termen mai lung. Totodată, medicii sfătuiesc să reduceţi la maximum consumul de tutun şi de cafea pentru că ridică tensiunea şi pulsul şi accelerează activitatea creierului pe timpul nopţii. Nu ieşiţi din casă fără ochelari de soare şi îmbrăcaţi-vă cu haine din bumbac, largi şi de culori deschise. Evitaţi nylon-ul şi materialele din poliester.

Hidratarea este foarte importantă atunci când temperaturile sunt ridicate. Beţi apă des, nu aşteptaţi să vi se facă sete. Evitaţi sucurile acidulate şi înlocuiţi-le cu fructe zemoase sau castraveţi răcoritori. Feriţi-vă să staţi la soare între 10:00 şi 14:00. Atunci nivelul de radiaţii ultraviolete atinge vârful. Se recomandă să staţi la plajă între 7:00 şi 9:30 sau între 19:30 şi 20:30. În ceea ce priveşte somnul, nu ezitaţi să ţineţi 15-20 de minute cearşaful în congelator înainte să vă puneţi în pat. Puteţi strecura sub pernă o pungă de legume congelate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri