Tehnologia ar trebui să ne ajute să comunicăm mai ușor și să socializăm, însă de multe ori ne izolează într-o lume virtuală, iar adevărata socializare își pierde din valoare. Am ajuns să ne fabricăm o viață „fericită” pentru prietenii de pe Facebook, iar atunci când ne vedem cu prietenii din viața reală, stăm cu toții la masă cu nasul în telefoane, nedezlipiți de rețelele de socializare. Weekend-urile ar trebui să fie momentele de relaxare și distracție, însă și în aceste două zile mulți preferă să stea legați de telefoane, fie pentru a posta pe Facebook, fie pentru a rezolva probleme legate de job, care ar putea aștepta până luni. Toate aceste lucruri țin de obișnuință, spun psihologii, și se pot corecta prin voință și disciplină. Trebuie doar să vrem, mai ales în weekend, când putem să ne bucurăm în liniște de familie și prieteni.
„Cel mai simplu este să ne petrecem weekend-ul cu oameni care nu sunt foarte dependenți de telefonul mobil, tabletă, ceasuri smart, care își verifică mereu notificările sau în zone cu semnal foarte slab. Putem să ne ajutăm și singuri fixându-ne o setare mentală, să ne spunem că în weekend-ul acesta 5 ore pe zi nu folosim deloc telefonul. Din păcate, suntem restrictionați și pentru că avem copii, bunici pe care îi lăsăm acasă, părinți bolnavi, oameni plecați departe. Nu putem anunța chiar pe toată lumea și nu putem ști ce se va întâmpla și dacă va fi nevoie să fim sunați”, explică psihologul Cristina Fulop, pentru Jurnalul Național. Nu trebuie să renunțăm la telefon complet, însă putem încerca să nu mai verificăm notificările atât de des și să-l păstrăm ca pe un obiect pentru urgențe.
Uneori, dependența de telefon poate duce la probleme și în cuplu, când o persoană nu se poate dezlipi de Facebook, de exemplu, iar partenerul este iritat de acest lucru. Dacă partenerul ne spune să renunțăm la telefon măcar pentru câteva ore, chiar și în joacă, un fel de concurs, vom lua această cerere ca pe un atac personal și vom refuza. Schimbarea trebuie să vină de la fiecare în parte, mai spun specialiștii. „Este o chestiune care ar putea să aibă succes determinată intrinsec. Adică eu anunț că m-am hotărât să fac asta, să renunț la telefon câteva ore în weekend sau când sunt la masă cu prietenii. Asta mai degrabă decât să îmi ceară cineva să fac asta, pentru că afronda adultului își va scoate colții. Vom spune: eu nu particip la concursul ăsta, mi se pare o prostie. Lucru pe care îl va spune cineva care dorește să pară matur, dar de fapt se opune ideii pentru că nu vrea să experimenteze”, mai spune Cristina Fulop.
Privește-ți prietenii în ochi
Timpul petrecut cu prietenii este unul prețios, pe care de multe ori îl risipim stând cu ochii în telefon. Așa se ajunge în situația în care persoanele de la o masă facă același lucru, iar conversațiile devin superficiale. „Este un lucru care ține de mimetism. În restaurante, vedem cu oamenii de la o masă stau și se uită toți în telefon, deși ei sunt împreună. Asta e o chestiune de disciplină personală și depinde de felul în care te raportezi tu la lucrul respectiv”, spune Cristina Fulop. Așa că indicat este să lăsăm telefonul deoparte, să ne privim prietenii în ochi și să-i provocăm la discuții, astfel încât să uite și ei la rândul lor de telefoane.
Coșmarul zile de luni
Ne stricăm bună parte din weekend și cu gândurile negative despre ziua de luni. Nu ne putem relaxa și încă de duminică ne gândim la ce avem de rezolvat a doua zi, la faptul că trebuie să mergem la culcare mai devreme, că iar nu putem dormi cât vrem și tot așa. „Oamenii încep să se gândească de duminică la ziua de luni și se anxietează anticipativ. Încep de la ora prânzului să se gândească și asta e de cele mai multe ori o obișnuință. Dacă reușești să îți faci un program care să te țină pur și simplu cuplat pe ceea ce faci, atunci nu mai intri în tiparul vechi. În primul rând trebuie să conștientizezi tiparul, să îl înlocuiești cu ceva, cu o activitate care să îți țină mintea ocupată și timpul ocupat, să te ajuți perseverând, să ieși din tiparul vechi și să-l înlocuiești cu niște preocupări care să îți facă plăcere mare”, spune psihologul.
Cum scăpăm de șefi, la sfârșit de săptămână
„Pur și simplu nerăspunzând”, spune Fulop despre șefii care ne stresează chiar și în zilele libere. În anumite cazuri, unii șefi își bombardează subalternii cu mail-uri, mesaje, diverse cereri chiar și în weekend și chiar dacă nu este vorba de ceva urgent. A devenit o obișnuință, iar angajații, tot din obișnuință și supunere, își strică zilele libere dând curs acestor mesaje. Ce e de făcut? „Scap de șefi refuzând într-un mod asertiv să preiau mesaje sau orice fel de lucruri care se întâmplă în timpul meu privat. Mulți dintre noi avem telefoane de serviciu, dar asta nu înseamnă că este imperios necesar să ne lăsăm abuzați. Ăsta e un abuz și e tot o chestiune de mimetism în care pur și simplu asta fac toți șefii și asta fac toți subalternii. E tot o chestiune de obișnuință și de abuz asumat. Ar trebui să ne dăm seama că este un abuz și să nu achiesăm la abuzul respectiv, ci să punem graniță. Inclusiv verbal să comunicăm șefului că nu putem face anumite lucruri în timpul liber”, mai spune Cristina Fulop.
Schimbări de mediu
Schimbare de decor, ieșiri în natură, city-break-uri, petreceri cu prietenii - toate ne vor ajuta să avem un weekend în care să uităm de grijile de la muncă, de trezitul devreme și de monstruoasa zi de luni. „Oamenii trebuie să iasă din spațiul obișnuit, indiferent că este casă sau birou. Să facă orice altceva decât fac în timpul săptămânii. Să stea mult la aer, chiar dacă anotimpul nu este foarte generos cu temperaturile. Să fie printre oameni, oameni care le plac. Cei care stau foarte mult printre alte persoane, dimpotrivă, trebuie să aibă grijă să își creeze un spațiu diferit, să fie cât se poate de singuri sau ceva asemănător. Ideea e să fie foarte diferit. De exemplu, pentru români, o relaxare foarte rapidă, nu foarte scumpă și cumva la îndemână este Istanbulul. Pentru că este altă cultură, schimbăm foarte mult. Nu ne putem permite să plecăm toți la Istanbul, însă dacă vrei un city-break, mai bine mergi la Istanbul decât într-o țară în care lucrurile seamănă cu România”, explică psihologul Cristina Fulop.
Nu putem face toate aceste schimbări brusc și nu trebuie să ne demoralizăm dacă nu ne ies din prima. Trebuie să realizăm că avem o problemă de dependență de telefon care ne strică zilele libere și să ne impunem să schimbăm acest lucru prin pași mici, urmând sfaturile specialiștilor.
OANA PORTASE