Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să-ţi muţi numărul de telefon în altă reţea

Cum să-ţi muţi numărul de telefon în altă reţea

de Daniela Ivan    |   

Vrei să-ţi schimbi operatorul de telefonie dar nu vrei să renunţi la numărul pe care ţi-l ştiu toţi cunoscuţii? Afla cum poţi face portarea numărului de telefon în altă reţea dacă beneficiezi de serviciile unui abonament sau de cartelă preplătită.

 

Procedura este simplă şi nu durează mai mult de trei zile lucrătoare. Te duci la compania de telefonie la care doreşti să-ţi muţi numărul şi completezi o cerere de portare, la care trebuie să anexezi o copie după buletinul de identitate şi ultima factură de la operatorul de telefonie curent. Apoi semnezi un contract cu noul operator dacă doreşti să treci la abonament lunar. Acesta nu trebuie parafat neapărat în clipa în care completezi cererea de portare.

Primeşti un număr provizoriu alocat temporar pe perioada procesului de portare, ca să poţi beneficia de serviciile noului operator în perioada mutării şi să nu mai faci consum la vechiul operator ca să ai costuri ulterioare. După efectuarea portării acest număr se desfiinţează şi pe SIM-ul respectiv intră automat numărul portat.

Procesul nu se face imediat durează maxim trei zile lucratoare din clipa completării cererii de portare. Este bine să întrebi exact cât durează transferul numărului şi să mergi să semnezi noul contrcat în cazul în care nu ai făcut asta în momentul în care ai solicitat portarea.

Dacă numărul care se doreşte portat este pe o cartelă preplătită nu mai este nevoie decât de cerere, restul procesului rămâne identic. 

 

 

Costurile de portare sunt de obicei zero. Legislaţia nu permite operatorului de la care pleci să perceapă o taxă pentru mutarea numărului, iar cel la care te muţi nu are interes să facă asta.

Ce fac dacă mă răzgândesc

Odată depusă cererea de portare mai ai timp să te răzgândeşti mai ales că vei fi ademenit cu oferte foarte avantajoase din partea companiei de telefonie de la care vrei să pleci. Dacă te decizi totuşi să rămâi la acesta  va trebui să depui o altă cerere, de această dată pentru anularea portării. Aceasta va trebui depusă tot la operatorul la care doreai să te muţi pentru a opri procesul şi trebuie completată cu minim 24 de ore înainte să aibă loc portarea propriu-zisă. Însă, s-ar putea să fii nevoit să achiţi costul apelurilor pentru cele două zile în care ai folosit numărul provizoru, care în cazul finalizării portării era acoperit gratuit de operator.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri