Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să trăiești mai bine și să calmezi simptomele în perioada de perimenopauză?

Cum să trăiești mai bine și să calmezi simptomele în perioada de perimenopauză?

Perimenopauza poate aduce o serie de simptome fizice și emoționale, care pot afecta negativ starea de dispoziție a femeilor. În această perioadă de tranziție către menopauză, femeile pot experimenta anxietate, tristețe, depresie, dar și alte stări neplăcute, ce includ: insomnie, tulburări de somn, creșterea în greutate, dureri articulare, probleme de memorie, dureri musculare, tulburări de concentrare, păr fragil, piele uscată, scăderea interesului sexual ce poate tensiona relația de cuplu.

La acestea se adaugă și lipsa de suport din partea familiei, care amplifică sentimentele de singurătate și izolare.

Perimenopauza este produsă de schimbările naturale din corpul femeii, care apar pe măsură ce ea se apropie de sfârșitul perioadei reproductive. Cauzele sunt: factorii genetici, scăderea producției de hormoni, îmbătrânirea ovarelor, rezerva ovariană redusă, stilul de viață neadecvat, starea de sănătate, stresul cronic, tratamentele medicale, intervențiile chirurgicale, bolile autoimune.

Conform informațiilor despre perimenopauză pe SpheraClinic.ro, unii medicii consideră îngrijirea sensibilă și centrată pe pacientă în timpul perioadei de tranziție către menopauză ca fiind foarte importantă, aceasta având un impact asupra calității vieții unei femei. La această clinică, medicii fac tot posibilul pentru a reuși să amelioreze simptomele din perioada de perimenopauză și menopauză. Personalul medical empatizează cu pacientele și le ajută în găsirea unor tratamente personalizate, care se potrivesc cel mai bine cu starea lor de sănătate.

În țara noastră, foarte multe femei se confruntă cu simptome de perimenopauză, care le afectează în mod semnificativ starea de bine și viața. Perimenopauza este o perioadă cu suișuri și coborâșuri hormonale, o perioadă de mari schimbări în organism. Deși simptomele sunt neplăcute, nu dispera! Ca femeie trebuie să fii puternică, să nu lași ca simptomele să-ți controleze viața! Pentru asta, există câteva strategii, care te pot ajuta să te simți mai bine în această perioadă din viața ta.

Simptomele perimenopauzei sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Totuși, unele medicamente, intervenții chirurgicale și tratamente pentru cancer pot accelera procesul de perimenopauză și pot duce la menopauză mai devreme. Femeile încep să observe simptome de perimenopauză la vârsta de 40 de ani, însă aceasta poate apărea și mai târziu. Se spune că femeile care fumează ajung la menopauză cu 2-3 ani mai devreme decât cele care nu fumează.

În perioada perimenopauzei scade producția de estrogen. Când apar simptome clare este bine de mers imediat la un medic, pentru a exclude alte probleme de sănătate. De pildă, sângerarea neașteptată sau abundentă poate fi un simptom al perimenopauzei, sau poate fi și un semn de fibrom uterin sau de cancer uterin. Prin urmare, simptomele intense ale perimenopauzei trebuie luate în serios, ele fiind diferite de la o femeie la alta. Ele sunt cauzate și fluctuații hormonale, dar și de anumite boli.

Principalele strategii pentru gestionarea perimenopauzei:

  • Evitarea sedentarismului, realizarea de exerciții fizice pentru a îmbunătăți starea de bine, calitatea somnului și a preveni obezitatea
  • Alegerea unui plan de nutriție pe bază de legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe
  • Hidratarea adecvată și respectarea orelor de somn.

Terapia de substituție hormonală ajută în această perioadă pentru ameliorarea simptomelor. Aceasta este și o modalitate de a preveni patologii asociate cu tulburările hormonale legate de vârstă. Prin administrarea de înlocuitori de hormoni sexuali feminini se poate face mai ușor trecerea spre menopauză. În acest fel se previn multe probleme de sănătate, care includ și demineralizarea oaselor, aspectul îmbătrânit al pielii.

Terapia de substituție hormonală oferă și alte avantaje: reduce bufeurile, transpirația, insomnia, durerile de cap sau migrenele. Ea previne dezvoltarea osteoporozei și a bolii Alzheimer.

La unele femei, multe dintre simptomele perimenopauzei și ale menopauzei sunt de fapt manifestări ale altor afecțiuni și boli. Pentru a afla cauzele simptomelor trebuie de mers la medic, deoarece doar așa se poate obține un tratament care să combată cu succes stările și tulburările nervoase, de care unele femei suferă de mult timp. În fiecare caz în parte, medicul va efectua analize, investigații și va stabili un plan de nutriție și de tratament personalizat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri