Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum se formează amintirile? Inteligența Artificială are răspunsul

Cum se formează amintirile? Inteligența Artificială are răspunsul

de Redacția Jurnalul    |   

AI te ajută să înțelegi cum se formează amintirile. Amintirile se formează prin două structuri corticale: hipocampul și neocortexul. Cercetătorii au folosit GenAI pentru a reda procesul de codificare a celor două structuri.

Inteligența artificială generativă te ajută să înțelegi modul în care se formează amintirile sau în care reușim să ne imaginăm lucruri care se vor întâmpla în viitor.

Gândiți-vă la prima zi de școală. Sau la prima zi de muncă. În mai puțin de o secundă, imediat cum a receptat informația, creierul își activează imagini, sunete și chiar mirosuri care îi amintesc de acel eveniment. Concret, este vorba de munca pe care o fac două părți ale creierului: hipocampul și neocortexul.

Studiul a apărut în publicația Nature Human Behavior, potrivit Aleph News, și a aplicat un model de inteligența artificială cunoscut sub numele de rețea neuronală generativă. Cercetătorii au prezentat programului A.I. 10 mii de imagini cu diverse scene.

Ce au descoperit? Mai întâi, hipocampul codifica instant fiecare scenă, iar apoi le relua pentru a antrena sistemul neocortexului. Ulterior, rețeaua reproducea imaginile pe baza detaliilor pe care le-a remarcat și astfel puteau fi retrăite, în doar câteva secunde, experiențe complete din trecut.

La fel se întâmplă și cu evenimentele pe care ni le imaginăm, care includ repere fixate în situații anterioare. Sigur, mintea umană rămâne o enigmă, însă cu siguranță putem progresa în înțelegerea acestora dacă apelăm la inteligența artificială.

 

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: amintiri inteligenţa artificială
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri