Jurnalul.ro Ştiri Observator „Cuminţenia” va fi plimbată prin muzee

„Cuminţenia” va fi plimbată prin muzee

de Monica Cosac    |   

După ce, în spaţiul public, au apărut mai multe critici pe seama deciziei autorităţilor de a muta „Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale, la Muzeul Satului, ministrul Culturii a ţinut să precizeze că acţiunea vizează o expunere cât mai mare a operei lui Constantin Brâncuşi şi că aceasta va fi „itinerată în România”.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat ieri un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care spune că sculptura „Cuminţenia Pământului” va fi găzduită doar într-o primă fază la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Asta nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: „în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc.”, a scris ministrul Corina Şuteu, pe reţeaua de socializare.

Aceasta recunoaşte că “Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică”, însă susţine că mutarea sculpturii în acest spaţiu “este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine”. În privinţa construcţiei unui Atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, Corina Şuteu a precizat că un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii.

Zilele trecute, artistul Dan Perjovschi a criticat decizia mutării sculpturii la Muzeul Satului şi a cerut înapoi banii donaţi. Potrivit acestuia, peste tot în lume operele lui Brâncuşi sunt expuse în muzee de artă, nu la muzee de tehnică populară, printre “oale şi ulcele”. (M.C.)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri