Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cuptoarele cu microunde, un pericol pentru mediu

Cuptoarele cu microunde, un pericol pentru mediu

A pune nişte mazăre îngheţată într-un cuptor cu microunde pentru câteva minute pare, la prima vedere, o acţiune inofensivă, însă stocul de cuptoare cu microunde din Europa emite aproape la fel de mult carbon precum şapte milioane de maşini, potrivit unui nou studiu, scrie The Guardian.

Studiul avertizează, de asemnea, că problema se află în creştere: costurile scad, iar electrocasnicele devin obiecte de referinţă în bucătărie, motiv pentru care proprietarii aruncă un cuptor cu microunde, în general, după aproximativ opt ani, mărind astfel vânzările. Studiul s-a concentrat asupra emisiilor de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră responsabil pentru schimbările climatice.

“Consumul de energie al cuptoarelor cu microunde este cel care are cel mai mare impact asupra mediului”, spun autorii studiului condus de Universitatea din Manchester, care au punctat, de asemenea, faptul că emisiile a 19 cuptoare cu microunde timp de un an sunt echivalente cu emisiile unei maşini.

“Eforturile de a reduce consumul ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea conştinetizării consumatorilor şi asupra unui comportament care să permită folosirea electrocasnicelor mult mai eficient. De exemplu, electricitatea consumată de cuptoarele cu microunde poate fi redusă prin ajustarea timpului de gătire la tipul de aliment”, mai spun autorii studiului.

În fiecare an, numărul de cuptoare cu microunde vândute este mai mari decât cel al oricârui alt tip de cuptor vândut în Uniunea Europeană: vânzările anuale vor ajunge la 135 de milioane de exemplare până la sfârşitul deceniului, potrivit estimărilor Universităţii din Manchester.

Profesorul de gestionare a carbonului de la Universitatea din Edinburgh, David Reay, a punctat faptul că daunele provocate de cuptoarele cu microunde încă sunt doar o fracţiune din cele provocate de maşini. “Da, sunt o mulţime de cuptoare cu microunde în Uniunea Europeană, şi da, acestea folosesc electricitate”, a spus David Reay. “Dar emisiile lor sunt eclipsate de cele provenite de la maşini – există în jur de 30 de milioane de maşini doar în Regatul Unit, iar emisiile lor cântăresc mai mult decât emisiile tuturor cuptoarelor cu microunde din Uniunea Europeană. Ultimele date obţinute arată că autoturismele din Regatul Unit emiţeau 69 de milioane de tone de CO2 în 2015. Acest număr este de 10 ori mai mare decât cantitatea de emisii a cuptoarelor cu microunde din întreaga Uniune Europeană, pe care o estimează studiul”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri