Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Curățarea zăpezii poate duce la hernie de disc

Curățarea zăpezii poate duce la hernie de disc

Iarna, organismul se confruntă cu tot felul de factori de agresiune, de la frigul intens, până la „capcanele” de pe trotuare, cauzate de gheață și polei. Bogdan Goga, fizio-terapeut la centrul de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare ne explică în ce fel ne putem pune la adăpost de toți acești factori.

1. Curățarea zăpezii

„Din punct de vedere biomecanic, curățarea zăpezii produce la nivelul coloanei vertebrale lombare exact mișcarea ce determină, în timp, apariția unei hernii de disc. Este vorba despre flexia cu rotație și extensia cu rotație, care generează torsiune la nivelul discului interverte­bral”, explică specialistul.

Mai mult decât atât, curățarea zăpezii este o activitate care presupune, de regulă, mișcări bruște, iar în momentul în care mușchii nu sunt pregătiți din punct de vedere termic pentru efectuarea unei anumite mișcări există riscul de apariție a spasmului muscular.

Fizioterapeutul Bogdan Goga ne sfătuiește să evităm astfel de mișcări și să efectuăm, înainte de a ieși din casă, o încălzire prin câteva mișcări ușoare, care să antreneze mușchii brațelor, dar și pe cei ai spatelui. De asemenea, o combinație personalizată de terapii va asigura recuperarea oricărui pacient.

2. Frigul

Mușchii corpului îndepli­nesc două funcții foarte impor­tante: prima este aceea de a produce mișcare, iar a doua, aceea de a menține tempera­tura corpului constantă prin ativitatea lor.

„Atunci când organismul nostru trece de la o temperatură ridicată, la o temperatură scăzută și persistă într-un mediu sub zero grade, organismul se va apăra, produ­când două reacții: contracturi musculare repetate, determi­nând apariția tremuratului, sau o contracție musculară permanentă, determinând apariția stării de hipertonie, respectiv de permanentă încor­dare, ce se traduce prin dureri de o intensitate foarte mare la nivelul mușchilor”, explică Bogdan Goga.

Atunci când apar astfel de probleme, putem apela la recuperarea medicală care rezolvă problema, prin stret­ching, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie sau ultrasunet.

Căzăturile pe gheață pot produce fractu­rarea anumitor zone ale corpului, cel mai frecvent ale umărului sau ale șoldului. În astfel de cazuri, este recomandat să mergeți la serviciul de urgență pentru a vă asigura că totul este în ordine. Pot să apară anumite leziuni care să nu provoace simp­tome foarte puter­nice pe moment, dar care, în timp, să cauzeze unele probleme mult mai mari.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri