Jurnalul.ro Cultură Teatru (D)efectul Placebo, o piesă despre sentimente trimise pe mail

(D)efectul Placebo, o piesă despre sentimente trimise pe mail

de Maria Coman    |   

Spectacolul “(D)efectul Placebo” - al trupei formate din absolvenţii Facultăţii de Teatru de la Cluj (clasa Bács Miklós ) - are premiera pe 21 aprile, la Teatrul Naţional Bucureşti, în cadrul stagiunii 9G.

 

Proiectul 9G (noua generaţie) îşi propune să promoveze teatrul făcut de actorii tineri, care nu sunt încă angajaţi ai unor instituţii şi au până în 35 de ani. (D)efectul Placebo este o piesă cu mesaj contemporan, care vorbeşte despre alienarea dintre oameni în contextul tehnologiei care s-ar presupune că ne ajută să comunicăm mai bine între noi.

 

Potrivit organizatorilor, (D)efectul Placebo este un spectacol cu efect terapeutic garantat, în care atât râsul, cât şi emoţia, dar şi poveştile spuse sincer, dansul şi, mai ales muzica vorbesc despre identitatea noastră umană şi despre cât de importantă este de fapt viaţa reală, dincolo de gadgeturi.

 

Este un spectacol despre trei poveşti, trei relaţii şi o întâlnire ca o şedinţă terapeutică, unde singurul psiholog este teatrul. Coregraful din spatele spectacolului, Ştefan Lupu spune că excesul de comunicare asigurat de gadgeturi duce în mod paradoxal la lipsa discernământului în relaţiile dintre oameni.

 

“(D)efectul Placebo împleteşte trei poveşti ale unor oameni aparent normali într-o societate anormală, care obligă din ce în ce mai activ individul secolului 21 să devină artificial, dependent şi singur, fără voia lui, cu o mare şi surprinzătoare lipsă de discernământ. Pe cât de fabuloasă este evoluţia tehnologică din ultimele decenii, pe atât de lipsiţi de esenţă devenim fără voia noastră, îndepărtându-ne astfel de spiritul şi calităţile umane”, spune autorul.

 

“Gândurile şi viaţa noastră "galopează pe fibra optică" şi tot universul nostru devine parcă din ce în ce mai nociv şi dăunător, ajungând să ne trimitem sentimentele pe mail”.

 

E o bijuterie de spectacol, e o creaţie frumoasă şi inteligentă, cu artişti care demonstrează că, atât prezentul, cât şi viitorul teatrului românesc sunt în siguranţă! Felicitări!” Gina Şerbănescu, critic de dans.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri