"În acest moment nu există program național de screening pe hepatite. Nici în proiect nu există, pe preveniție, testare la hepatite și nici chiar la neasigurați, chiar dacă normele pe neasigurați se estimează că vor apărea în luna aprilie, nu există testare pe prevenție iar neasigurații nu beneficiază de alte investigații decontate de casă, decât ce este pe prevenție", spune aceasta.
Pacienții suportă testele pentru depistarea hepatitelor, iar acestea pot ajunge la costuri de peste 1.500 de lei.
"Investigațiile necesare pentru stadializarea bolii, odată depistat un pacient ca fiind pozitiv, știu de la pacienții mei, parte din aceste investigații se suportă de către pacient. Nu sunt decontate fibroscanul și parte din investigații.
Vorbim de un pacient care poate să nu meargă la un spital, care nu este neapărat din București, el are de suportat toate aceste cheltuieli. Și atunci, după ce un pacient va fi trecut prin toate aceste filtre, e fericitul câștigător a sumelor e bani necesare, atunci începem să vorbim despre tratament.
Ne dorim să putem face depistare precoce. Livero arată că testarea cu teste rapide scoate la iveală aproape ce nu ne-am gândit. În acest moment, medicul de familie ,dacă nu este în proiectul Livero, nu poate face testare decât un screening oportunist, nu pe prevenție. Dacă vine pacientul cu hipertensiune și eu mă gândesc că poate e într-o grupă de risc, pot să-i dau să facă aceste teste, nu neapărat justificate.
Am un pacient care e depistat și, în momentul următor, vine și spune - nu am bani să fac investigațiile pe care trebuie să le fac pentru a putea avea acces la tratament", explică vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei.
Conferința a fost transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalulro , iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.