Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dana Gîrbovan: UNJR va trimite Comisiei speciale parlamentare observaţii punctuale la proiectul de modificare a Codurilor

Dana Gîrbovan: UNJR va trimite Comisiei speciale parlamentare observaţii punctuale la proiectul de modificare a Codurilor

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va trimite Comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei observaţii punctuale la proiectul de modificare a Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă, a anunţat miercuri, în şedinţa de dezbateri generale, preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan.


"Uniunea Judecătorilor va trimite, la fel cum am făcut şi în trecut, observaţii punctuale, sunt încă în lucru. Sunt chestiuni care nu pot fi tratate cu uşurinţă şi cererea noastră către Comisia specială este de a veni fiecare cu soluţii de a se lucra în mod real şi aplicat pe fiecare text, deoarece consecinţele modificărilor acestor Coduri se vor vedea nu numai la nivel de judecător sau de procuror, ci la nivel de societate românească", a precizat Dana Gîrbovan.


Aceasta a subliniat că există o nevoie reală de modificare a acestor Coduri şi a semnalat o serie de probleme care necesită răspunsuri sau soluţii.


"Ceea ce este cel mai important să înţelegem este că există o nevoie reală de modificare a acestor Coduri, fie că vorbim de nevoia generată de punerea în acord a legii cu deciziile CCR, de implementarea a unor directive. (...) Sunt şi chestiuni care ţin de politica penală a statului, unele vizează strict oportunitatea şi pentru acestea răspunderea revine în cele din urmă Parlamentului, care va fi chemat să dea seamă cetăţenilor. Sunt foarte multe probleme care necesită o atenţie sporită şi multă muncă, răbdare şi deschidere spre dialog'', a adăugat ea.


Ea a amintit de problema lipsei semnăturii de pe hotărâre judecătorească.

''Nu este vorba neapărat de problema semnăturii care poate fi înlocuită de cea a preşedintelui în anumite circumstanţe şi nu au fost probleme legate de aceasta. Dar există o problemă reală - au fost situaţii în care un judecător a fost exclus din magistratură pentru că nu şi-a motivat hotărârile, a lăsat în urmă sute de hotărâri nemotivate în complet. În situaţia asta pur şi simplu cursul judecăţii este blocat, pentru că nu poate un alt judecător să motiveze hotărârea, există o decizie recentă a CCR în acest sens. (...) Din nefericire, sunt suficient de multe cazuri în instanţe de acest fel pentru a fi nevoie să se găsească o soluţie, însă o soluţie raţională, pentru că soluţia propusă aduce alte probleme ce se adaugă acestei probleme iniţiale. Or nu este uşor acest lucru, am şi discutat la nivelul secţiei la Curtea de Apel, fiecare coleg a venit cu o altă idee, s-au găsit contraargumente la ideea propusă", a detaliat preşedintele UNJR.

O altă chestiune importantă semnalată de Dana Gîrbovan este aceea a deciziilor CCR, "care evident nu dezincriminează o infracţiune, ci constată că legea care incriminează infracţiunea respectivă este neconstituţională".

"Dacă legiuitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia constituţională de a pune legea în acord cu decizia CCR, legea respectivă nu mai produce efecte şi întrebarea care se pune - ce se întâmplă cu persoanele care au fost condamnate în baza legii respective? Este firesc ca statul român să îşi asume, să ţină în continuare lipsite de libertate persoane condamnate în baza unei legi declarate neconstituţionalitate doar pentru că Parlamentul nu şi-a îndeplinit obligaţia constituţională ce îi revine? Şi aici trebuie gândit la răspunsul pe care trebuie să-l dăm la această întrebare şi la ce soluţii găsim în acest sens", a mai spus judecătoarea. AGERPRES

Subiecte în articol: Dana Gîrbovan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri