Pe măsură ce temperaturile scad, o cană cu o băutură fierbinte, fie ea cafea, ceai, vin sau cidru, este mai binevenită ca oricând. Însă, încălzirea mâinilor pe ceaşca aburindă sau îndepărtarea frigului din oase ar putea să nu fie singurele beneficii ale acesteia, după cum afirmă dr. Daniel Glaser, director la Science Gallery din cadrul King's College London, citat de The Guardian.
Consumul băuturilor fierbinţi are şi un element psihologic, afirmă oamenii de ştiinţă. Ele ne pot face să ne simţim mai confortabil şi să fim mai prietenoşi în societate.
În cadrul unui experiment, subiecţii care au participat la cercetare au fost rugaţi să îi evalueze pe străinii pe care îi întâlneau după cât de primitori şi de încredere li se păreau. Oamenii de ştiinţă au constatat că dacă persoanele testate ţineau în mână o cană cu cafea fierbinte, ele erau tentate să le acorde străinilor atribute mai mari. Pe de altă parte, dacă aveau în mână o băutură rece, efectul era opus.
Dr. Glaser subliniază că subiecţii care ţineau în mână o băutură caldă erau mai înclinaţi să fie generoşi şi mai puţin tentaţi să adopte un comportament egoist. Acest lucru se datorează legăturilor lingvistice şi metaforice create în creier prin folosirea repetată a cuvintelor ''cald'' sau ''rece'' pentru a descrie personalităţile, arată sursa citată.
Acelaşi principiu se aplică şi în cazul dulciurilor, subliniază oamenii de ştiinţă. Astfel, persoanele care mănâncă ceva dulce sunt mai predispuse să descrie o persoană ca fiind ''dulce''. Aşadar, se poate spune că a invita pe cineva la o prăjitură şi la un ceai cald garantează un răspuns pe măsură.AGERPRES