Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce sustenabilitatea de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru societatea de astăzi?

De ce sustenabilitatea de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru societatea de astăzi?

În ultimii ani, sustenabilitatea a căpătat o popularitate din ce în ce mai mare, atât în rândul instituțiilor, cât și al consumatorilor. Marile companii depun eforturi constante pentru a crea produse mai prietenoase cu mediul și pentru a adopta strategii durabile de folosire a resurselor.

Totuși, ce înseamnă mai exact sustenabilitatea mediului și ce presupune întreg procesul? Despre responsabilitățile autorităților, dar și ale producătorilor afli în rândurile de mai jos!

 

 

Ce este sustenabilitatea?

 

În societatea de astăzi, sustenabilitatea mediului capătă diverse nuanțe. Să adopți o atitudine sustenabilă înseamnă să te bucuri de resursele pe care le oferă planeta fără a afecta viitorul generațiilor următoare. La nivel de business, consumul responsabil are în vedere gestionarea corespunzătoare a lanțului de producție. Ce presupune mai exact o asemenea strategie? De exemplu:

 

  • Folosirea energiei alternative care, pe lângă impactul scăzut asupra mediului, asigură reducerea costurilor de întreținere.
  • Reciclarea conform standardelor în vigoare
  • Crearea de ambalaje eco-friendly

 

În sens mai larg, sustenabilitatea presupune și crearea de oportunități pentru angajați și partenerii de business. Companiile care aleg să investească în programe dedicate evoluției armonioase a personalului au mai multe beneficii pe termen lung. Atunci când o cultură organizațională promovează respectul, continuitatea și durabilitatea, efectele pozitive se resfrâng și asupra producției, deci și financiar.

 

Care sunt responsabilitățile instituțiilor publice, dar și ale producătorilor când vine vorba de protejarea mediului?

 

 

Sursa - freepik.com

 

Sustenabilitatea la nivel de business implică practici și decizii care asigură un echilibru între aspectele economice, sociale și de mediu.

În anul 2019, Comisia Europeană a lansat Pactul verde european, care are la bază mai multe strategii de creștere economică. Companiile se angajează să se implice în cercetare și dezvoltare pentru a crea produse și servicii mai durabile și eficiente din punct de vedere al resurselor. De asemenea, este aplicat principiul “Poluatorul plătește”. Operatorii care nu respectă directivele europene de protejare a mediului sunt obligați să suporte costurile aferente remedierii problemelor.

Cei mai vizați de responsabilitățile aferente asigurării unui viitor verde sunt producătorii de deșeuri. Pentru a respecta toate normele de siguranță, sunt obligați să se înscrie în Registrul Național al Producătorilor și Importatorilor de bunuri ambalate. Printre obligațiile care le revin se numără:

 

  • Colectarea separată a materialelor,
  • Desemnarea unui responsabil de mediu, care să gestioneze deșeurile rezultate în urma activităților de lucru,
  • Aplicarea adecvată a operațiunilor de tratare a deșeurilor.

 

Pentru a evita riscul unei contravenții, cât și pentru a asigura buna desfășurare a activităților colaborarea cu specialiștii este foarte importantă.

De exemplu, în cazul deșeurilor electronice, firmele care comercializează echipamente electrice apelează de obicei la o organizații cu experiență pentru transferul de responsabilitate.

 

Dacă deții un business și vrei să îți minimizezi impactul asupra mediului, îți recomandăm să colaborezi cu o echipă de experți pentru reciclare. Astfel, ai mai multe șanse să te asiguri că procedezi corect din punct de vedere legal, și în plus ai un partener pe termen lung în demersul spre sustenabilitate.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri