Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De frica neperformantelor, BNR vrea să sufle şi în iaurt

De frica neperformantelor, BNR vrea să sufle şi în iaurt

de Daniela Ivan    |   

Comitetul de Macroprudenţialitate, organism independent cu rol de supraveghere a sistemului financiar naţional, şi BNR vor să limiteze la 55 la sută din venituri valoarea ratelor pe care populaţia le plăteşte lunar către bănci şi IFN-uri. Acum nu există un prag, băncile pot decide gradul de îndatorare pe care-l are fiecare client în parte, iar media din sistemul bancar este de peste 70 la sută. BNR e îngrijorată că 25 la sută din numărul românilor care au împrumuturi au rate care depăşesc 55 la sută din venituri, iar estimările arată că aceşti oameni sunt vulnerabili la o eventuală creştere a ratelor sau la o depreciere a leului.

Decizia băncii centrale îi va afecta pe cei care vor dori să ia credite, în sensul că vor putea să obţină împrumuturi mai mici, dar vor avea şi rate mai mici, ceea ce-i va proteja la eventualele creşteri ROBOR şi ale cursului de schimb. Hotărârea BNR, aşteptată pentru primăvara acestui an, îi va afecta şi pe bancheri, care-şi vor reduce afacerile. Calculele băncii centrale arată că reducerea nivelului de îndatorare la 55 la sută va conduce la o diminuare a creditului nou cu 6 la sută pentru creditele ipotecare și cu 13 la sută pentru cele de consum, dacă apetitul s-ar menţine la nivelul anului trecut.

Şi românii au devenit prudenţi

Bancherii susţin că au observat din luna septembrie o scădere a creditului nou de consum cu 10-12 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut. „Oamenii se gândesc acum de două ori înainte să se expună la un credit de consum“, a declarat  Dana Demetrian, vicepreşedinte retail şi private banking în cadrul BCR. Aceasta a explicat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a creat o stare de nesiguranţă în ceea ce priveşte venitul în multe familii. Datele BNR confirmă scăderea creditării. Românii şi firmele au luat cu aproape un miliard de lei mai puţine credite în octombrie 2017 comparativ cu octombrie 2016. După criza financiară, mulţi români au avut probleme cu rambursarea ratelor şi acum au devenit mult mai prudenţi. Acesta este, probabil, şi motivul pentru care BNR va aştepta până în primăvară luarea unei decizii, ca să vadă dacă creditarea nu se va restrânge pe cale naturală.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, de restricţionare a condiţiilor de creditare pentru populaţie, aceasta ar veni ca o recomandare pentru Banca Naţională din partea Comitetului de Macroprudenţialitate, iar banca centrală o va lua în analiză. Dar dacă se vor lua asemenea măsuri, probabil că asta se va întâmpla abia la primăvară”

Mugur Isărescu, guvernator BNR

Debitorii cu credite ipotecare în euro prezintă un risc de nerambursare mai ridicat cu 40 la sută față de debitorii cu credite în lei, pe când cei cu credite de consum nu înregistrează diferențe semnificative, arată datele BNR. În schimb, creditele „Prima Casă” înregistrează un risc de nerambursare mult redus față de un credit imobiliar standard.

 

Subiecte în articol: BNR credite
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri