Dacă v-aţi întrebat vreodată unde s-a dus industria textilă din România, ei bine, aceasta a fost executată silit şi scoasă la vânzare de Fisc. Cel puţin asta reiese din sutele de anunţuri care sunt pe site-urile de specialitate. În vocabularul Fiscului nu există cuvântul „mărunţiş” dacă eşti dator la stat cu 5 bani, Fiscul îţi ia şosetele. DGFP Ilfov are scoase la vânzare aproape 745.000 de perechi de şosete din material sintetic la preţul de 80 de bani perechea şi circa 88.000 de dresuri pentru copii, din material sintetic, la preţ de 2 lei bucata. Şi după ce a lăsat desculţi mai mulţi agenţi economici, ANAF-ul a hotărât să le confişte şi toate maşinile de cusut, astfel că site-urile de specialitate sunt pline cu anunţuri prin care se scot la licitaţie zeci de astfel de aparaturi. Preţurile licitaţiilor pornesc, aici, de la câ-teva sute de lei şi pot ajunge la câteva zeci de mii de lei.
În Bucureşti, Fiscul a dat anunţ pentru comercializarea a mai bine de un kilometru de piele. E vorba de 1.150 de metri de piele naturală de diferite culori, cu o valoare de 65.600 de lei. Dacă pielea se vinde la metru, la bucată se licitează mai multe carpete şi covoare olteneşti pe care autorităţile vor să le valorifice, deşi prețul lor este de câţiva lei. Pe acelaşi principiu, vor şi banii pe un tablou, nu este de Tonitza sau Grigorescu, este un tablou electric, confiscat de la o societate agricolă. În urmă cu un an, autorităţile mai scoteau la licitaţie 51 de săculeţi de aur, argint şi pietre preţioase, toate în valoare de 550.000 de lei.
Perceptorii umflă alambicu’
În cursul anului precedent, Fiscul bucureştean a executat nişte măsline mamut, peste 5.000 de cutii a câte 2,5 kg şi se tot chinuie să le vândă de câteva luni. Nu mai puţin de 18 anunţuri au existat, cu acest produs, pe site-ul executări.biz, de-a lungul anului 2015. Pentru „masterchef”-ii din noi, ANAF mai vindea la începutul anului trecut şi un stoc de ciuperci tăiate şi con-servate. Cam 6.000 de cutii, cu valabilitate până în acest an.
În diferite zone ale ţării, se scot la licitaţie pontoane de acostare, unele aparţinând persoanelor juridice, altele statului. Aceeaşi poveste este şi în cazul mai multor cazane şi instalaţii de distilerie. Şi dacă în Constanţa unui fermier i-au fost scoase la vânzare seminţele de floarea-soarelui, peste 47 de tone, în Mureş, Fiscul comercializează bovine rasa metis 6 bucăţi (preţ 991 lei/buc.) şi alte 4 de bălţată românească (1.101 lei/ buc.), iar în Neamţ, o carieră de piatră cu supra-faţă de 20.700 mp şi o rezervă exploatabilă de 402.000 tone.
Cele mai multe anun-țuri de licitație care sunt publicate pe site-ul nostru provin din București. Numărul acestora se ridică la o medie de 200 în fiecare lună.
Lavinia Şuta, reprezentant al site-ului Licitatia.ro
Bucureşti şi Prahova se află în topul Direcţiilor Generale de Finanţe Publice care vând bijuterii, după ce au fost executaţi silit diferiţi agenţi economici sau persoane fizice.
În Buzău, executorul statului a scos la licitaţie o fermă de oi, la începutul anului t recut. Aceasta a avut un preţde pornire de mai bine de 6,2 milioane de lei. După mai multe anunţuri cărora nu li s-a dat curs, preţul acesteia a ajuns să scadă la jumătate, totul pentru câteva hectare de teren şi construcţii.
Culmea fiscalităţii, statul a reuşit să se execute singur. ANAF a scos la vânzare mai multe ambarcaţiuni, automobile, laptopuri şi alte aparate, toate aparţinând Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu. Obiectele pe care Fiscul vrea să le valorifice de aici se ridică la aproape un milion de euro. Se vând până şi 4 europubele, dar şi un iPhone 4S, cu deteri-orare 75%, la un preţde peste 3.100 de lei.