O veste tristă a zguduit astăzi Rusia. Şeful spionajului militar al Rusiei (temutul GRU), generalul Igor Korobov, a încetat subit din viaţă, la doar 62 de ani. Analiştii politici s-au grăbit să remarce faptul că dispariţia lui Korobov a avut loc la puţine săptămâni după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat activitatea în fruntea temutului serviciu de spionaj şi l-a numit incompetent.
Misterul din jurul decesului lui Igor Korobov a fost adâncit şi de zvonurile de la Moscova, potrivit cărora una dintre fiicele sale a refuzat să revină în Rusia, dintr-o călătorie în Suedia. Mai mult, predecesorul lui Korobov la conducerea serviciilor militare de spionaj a murit şi el, tot pe neaşteptate, la vârsta de 57 de ani, în urmă cu numai doi ani.
Un general controversat
De numele generalului Igor Korobov se leagă cel puţin două acţiuni foarte controversate, care au atras criticile comunităţii internaţionale la adresa Kremlinului.
Înainte să ajungă şeful spionajului militar, Korobov a fost bănuit de implicare în doborârea avionului de pasageri al Malaysian Airlines, MH17, în iulie 2014, în Ucraina. Iar anul acesta, spionajul militar rus a fost blamat pentru încercarea nereuşită de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Marea Britanie. De altfel, acest eşec i-a atras furia preşedintelui Vladimir Putin, care l-a numit incompetent şi l-a făcut pe general să tremure de frică, potrivit martorilor şedinţei cu scandal. Ulterior, Korobov ar fi leşinat când a ajuns acasă şi de atunci nu a mai fost văzut în public.
De asemenea, generalul a fost acuzat şi de liderii politici americani de implicare în piratarea campaniei electorale din SUA, din 2016, dar şi de amestec în folosirea de substanţe interzise de către sportivii ruşi, scandal care a dus la eliminarea mai multor sportivi de la Jocurile Olimpice din 2016.
GRU şi operaţiunile sale
GRU este una dintre cele trei agenţii de spionaj ale Moscovei, alături de SVR – spionajul extern ţi FSB – serviciul de securitate. Potrivit specialiştilor, GRU are o reţea complexă de spioni în afara Rusiei şi deţine o adevărată armată de agenţi foarte bine instruiţi, temuţii 'spetsnaz', care au luptat în mai multe conflicte militare, inclusiv Afganistan şi Cecenia.
Structura, numărul agenţilor şi finanţele GRU sunt secrete de stat. La fel de secret este şi decesul lui Korobov, care oficial a murit de cancer, după o lungă suferinţă.
Posibilii înlocuitori
Surse din cadrul serviciilor secrete spun că marele favorit la înlocuirea lui Korobov este generalul Serghei Gizunov, un militar născut în Leningrad – Sankt Petersburg, la fel ca Vladimir Putin. 'Gizunov este numit 'ochii şi urechile' lui Vladimir Putin în cadrul spionajului militar', spun experţii militari.
Un alt posibil înlocuitor este vice-amiralul Igor Kostiukov, 57 de ani, un fost adjunct al lui Korobov, omul care a prevăzut un nou război Est-Vest, dar pe frontul din Asia. El a fost şeful staţiei GRU în Italia şi acum este responsabil pentru operaţiunile militare ale Rusiei în Siria.
Alţi observatori politici sunt de părere că Vladimir Putin ar putea desemna la şefia GRU un ofiţer din afara serviciului, de la SRV sau FSB, pentru a reda credibilitatea spionajului militar.