Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marcel Boloș trage semnalul de alarmă: Deficitul bugetar al României creează îngrijorări la nivelul CE

Marcel Boloș trage semnalul de alarmă: Deficitul bugetar al României creează îngrijorări la nivelul CE

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a spus miercuri seara că deficitul bugetar a ajuns în România la 42,53 de miliarde de lei și că sunt necesare măsuri pentru ajustarea acestuia, în conformitate cu angajamentele asumate cu CE.

„La sfârșitul acestui an, ținta de deficit bugetar asumată de către România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam un deficit bugetar de 2,33% din PIB, pentru ca mai apoi în iunie am avut 2,34%, în iulie 2,44% și în curând o să comunicăm și datele oficiale pentru luna august. Deficitul pe care-l avem înregistrat este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde lei, ceea ce creează pe bună dreptate la nivelul CE îngrijorări din perspectiva evoluției deficitului bugetar și a felului în care România va reuși să își respecte angajamentele pe care și le-a asumat în relația cu CE”, a spus Marcel Boloș, răspunzând la o întrebare care se referea la motivele pentru care România trebuie să adopte măsurile fiscale.

Conform acestuia, Comisia a solicitat la mijlocului anului în mod expres României „să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului și pentru a reintra cu evoluția în limitele asumate”.

El a explicat că la nivelul CE sunt două regulamente în vigoare, unul pe politica de coeziune, unde la articolul 8 se menționează foarte clar că atunci când un stat membru este în procedura de deficit bugetar excesiv, CE își rezervă dreptul de a-i suspenda fondurile europene, iar cel de-al doilea regulament, specific PNRR, la articolul 10 spune că se suspendă și desigur CE chiar poate să taie parțial fondurile alocate statului membru dacă nu ia măsuri de corectare a deficitului bugetar.

„În plus față de asta, procedura noastră de deficit bugetar excesiv era una oarecum corectivă, adică suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ținta de deficit bugetar. (...) În caz contrar, înseamnă suspendarea fondurilor europene și aici este și un risc colateral, care este generat de finanțatorii instituționali, care în astfel de momente își cresc costurile finanțărilor”, a adăugat Boloș.

Întrebat câți bani riscă România, el a spus: „Avem 46 de miliarde de euro în politica de coeziune și mai avem 29,3 miliarde euro în OPNRR, deci discutăm de viitorul României. 75 de miliarde de euro, pe care nu ne permitem să îi avem suspendați. Este un moment în care toți factorii decizionali și toată scena politică trebuie să aibă înțelepciunea necesară ca să ieșim din acest impas care este cu un impact major asupra modernizării României”.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: deficit bugetar Comisia Europeana
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri