Ultimul seism al turbulentei administrații conduse de Donald Trump s-a consumat marți, când ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a surprins întreaga planetă, anunțând brusc că demisionează și își va încheia activitatea la ONU la sfârșitul anului. Decizia neașteptată a uneia dintre figurile proeminente ale executivului american ridică noi semne de întrebare, atât asupra loialității echipei lui Trump, cât și în privința ambițiilor politice ale vocalei diplomate de la ONU.
Vestea acestei demisii a căzut ca un trăsnet nu doar asupra aliaților-cheie ai SUA la ONU și a republicanilor din comisiile de politică externă ale Congresului, ci și a susținătorilor și colaboratorilor apropiați ai președintelui Trump. Haley a făcut anunțul la mai puțin de o lună înaintea alegerilor cruciale pentru stabilirea viitoarei componențe a Congresului american, dând peste cap eforturile Casei Albe de a-și proiecta în exterior o imagine de stabilitate și seriozitate. Mai mult, plecarea celei mai active femei din administrația de la Washington are loc într-un moment în care republicanii lui Donald Trump și-au construit strategia electorală, bazându-se pe obținerea cât mai multor voturi din partea alegătoarelor. Întrebat de ce anunțul a fost făcut tocmai acum, din moment ce Haley va pleca din funcție la sfârșitul anului, Trump a ocolit un răspuns direct și a vorbit despre munca intensă a ambasadoarei sale în chestiuni dure legate de Iran sau de Coreea de Nord, într-o posibilă încercare de a acredita ideea că șefa diplomației SUA la ONU a atins un grad de uzură pe care nu mai este dispusă să-l suporte. Potrivit unor surse citate de AP, pentru a crește șansele republicanilor în alegerile pentru Congres, Casa Albă și-a rugat colaboratorii încă de acum câteva luni să nu părăsească administrația în preajma procesului electoral din noiembrie. Fostă guvernatoare a statului Carolina de Sud, Nikki Haley s-a dovedit însă în repetate rânduri o forță independentă și imprevizibilă în administrația Trump. În câteva situații, ea a oferit o perspectivă total diferită de cea a șefului său de la Casa Albă în privința unor evenimente internaționale. De altfel, o serie de oficialități de la Washington sunt de părere că Haley și-a ales momentul demisiei pentru a-și conserva propria poziție și a-și asigura un viitor politic, în condițiile în care pozițiile din administrația Trump sunt extrem de nesigure, atât din cauza modului de lucru al președintelui, cât și prin prisma unei posibile victorii a democraților în apropiatele alegeri pentru Congres. Deși a declarat ieri că nu va candida contra lui Trump la alegerile prezidențiale din 2020 și va face campanie pentru acesta, Haley și-ar putea schimba poziția în această privință foarte curând, datorită imensei popularități câștigate în cei doi ani petrecuți la ONU, precum și a ambiției sale politice, manifestate în repetate rânduri. Haley, în vârstă de 46 de ani, se afla la cel de-al doilea mandat de guvernator al statului Carolina de Sud atunci când a fost desemnată de Trump, în 2016, ambasadoare a SUA la ONU.
Cadouri necuvenite?
În ajunul demisiei, o asociaţie care promovează etica în cadrul clasei politice americane a denunţat „cadouri necuvenite” acceptate de Haley. Asociația a cerut autorităților demararea unei anchete pe această temă.
„Am oferit tot ce am avut în utimii opt ani, șase ca guvernator și doi la ONU. Cred că este bună rotația cu alți oameni, ce pot veni cu aceeași energie”.
Nikki Haley