Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, însă atrage atenția că deja ordonanța în cauză, pe care cei trei doresc să o modifice, permite acestor minori să muncească, inclusiv în cadrul unor entități astfel constituite, și a catalogat inițiativa drept „superfluă”, ce trebuie eliminată.
Autorii sunt deputații Bogdan Alexandru Bola, Alexandru Kocsis Cristea și Antonel Tănase (FOTO), ultimul fiind nimeni altul decât fostul secretar general al Guvernului condus de Ludovic Orban. Aceștia au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
Cei trei arată, în expunerea de motive, că ordonanța în cauză reglementează modalitatea de înființare și de funcționare a PFA-urilor și a întreprinderilor individuale, respectiv familiale, însă lasă posibilitatea desfășurării activităților economice numai persoanelor fizice care se află în deplină capacitate de exercițiu, cu excepția persoanelor care nu au împlinit vârsta de 16 ani.
Cum motivează
Cei trei deputați mai notează că în societatea actuală „există foarte mulți tineri sub 18 ani care desfășoară activități economice, dar legislația nu le este favorabilă, în vederea înființării de PFA-uri sau de întreprinderi individuale”.
Respectiva Ordonanță de Urgență definește persoana fizică autorizată ca fiind întreprinderea economică fără personalitate juridică, organizată de o persoană ce folosește, în principal, forța sa fizică. „În acest context, se poate observa că tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani pot încheia contracte de muncă, însă OUG 44/2008 îngrădește capacitatea acestora de a-și desfășura munca sub forma activității independente”, mai notează inițiatorii.
Există deja această reglementare
Consiliul Legislativ a emis un aviz favorabil pentru acest proiect de lege, însă cu observații. Una din aceste observații arată că proiectul vizează reglementarea posibilității ca minorii care au capacitate de muncă să își poată desfășura munca sub forma unui PFA sau a unei întreprinderi individuale.
„Menționăm că textul normei aflate actualmente în vigoare recunoaște posibilitatea de a desfășura activități economice tuturor persoanelor fizice care au capacitate deplină de exercițiu, cu excepția întreprinderilor de tip familial (…), care trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani. Astfel, textul propus de inițiatori pentru modificarea art. 8, alineat 1, litera «a», este superfluu și se impune a fi eliminat”, se arată în documentul citat.
Legea propusă a picat la vot, în Senat, pe data de 2 mai 2022. În prezent, se află pe masa comisiilor raportoare ale Camerei Deputaților, care au termen de finalizare a raportului comun până în data de 24 mai.
Deputatul Eugen Neață a inițiat, la rândul său, o lege fără obiect
Nu este pentru prima dată când parlamentarii depun astfel de inițiative legislative. Recent, „Jurnalul” a dezvălui că un deputat PSD, fost șef al Poliției Râmnicu Vâlcea și ex-director în Ministerul Afacerilor Interne, a înaintat Parlamentului un proiect de lege care vizează transferul a peste 300 de cinematografe din domeniul privat al statului și din administrarea Regiei „Româniafilm” în domeniul public al statului și în administrarea consiliilor locale.
Problema acestei propuneri legislative este că transferul de proprietate a avut loc, prin lege, încă din anul 2008, astfel încât proiectul deputatului social-democrat este „fără obiect”, așa cum notează Consiliul Legislativ și Guvernul României, în avizul, respectiv în punctul de vedere transmise Legislativului.
Deputatul PSD Eugen Neață, aflat la al doilea mandat de parlamentar, a înaintat Legislativului un proiect de lege care vizează modificarea articolului II din Legea nr. 328/2006, pentru aprobarea OUG 39/2005 privind cinematografia. Într-o expunere de motive consistentă, Eugen Neață arată că proiectul propus are în vedere inițierea de către autoritățile locale, împreună cu Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor „Româniafilm”, a unui program de reabilitare a vieții culturale a colectivităților locale.