Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Descoperă secretele unui Palat aflat în inima Bucureștiului!

Descoperă secretele unui Palat aflat în inima Bucureștiului!

de Magdalena Popa Buluc    |   

Orice Palat are secretele lui!

Astăzi vă invităm într-un tur virtual al Palatului Dacia-România, o bijuterie aflată în Centrul Vechi al Bucureștiului, readusă la viață prin artă. Palatul Dacia-România, al Muzeului Municipiului București, găzduiește acum Art Safari - cel mai iubit eveniment dedicat artei din țară. Dar care sunt transformările prin care a trecut înainte să fie populat cu artă?

Haideți cu noi într-o călătorie în timp, în care ghid ne este chiar Adrian Majuru, Manager al Muzeului Municipiului București.

Ne aflăm pe locul bisericii lui Gheorama banul, în jurul căreia s-a dezvoltat mahalaua grecilor (secolul XVI). Mai apoi, în secolul XVIII, în împrejurimile bisericii este ridicat hanul Grecilor. Ambele construcții au fost demolate la mijlocul secolului al XIX-lea, iar terenul rămas liber a fost cumpărat în 1882 de Societatea de Asigurări Dacia-România.

În urma fuzionării celor două societăți, Dacia și România, se impunea ridicarea unui nou sediu care să reprezinte noua societate bancară. Astfel a fost ridicat Palatul Dacia-România, în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Acesta fost pe rând sediul unor noi bănci precum Banca Generală Română (1914), Banca Generală a Țării Românești (1920), BNR (1933), iar apoi sediul Uniunii Fundațiilor Regale (1938). După naționalizare (1948), Palatul a fost sediul Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică (1950–1955).

 

Modă, bancă și artă

 

După 1960, Palatul Dacia-România a găzduit restaurante, o cantină, sedii ale Cooperativei Arta Aplicată, magazine variate de îmbrăcăminte și casa de modă Lipscani. După 1990, aici a avut o filială și BCR, iar în prezent mai exista o filială CEC.

Tot în Palatul Dacia-România, a avut loc în 2016 cea de-a treia ediție Art Safari. Pavilionul  Central al muzeului temporar a avut ca temă una dintre cele mai cunoscute mișcări artistice, DADA. Au fost expuse lucrări ale unor artiști de renume internațional: Tristan Tzara, Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Ianco, Arthur Segal, Jules Perahim, Max Herman Maxy și Victor Brauner.

Viitorul sediu al Pinacotecii București

 

Orașul București deține o colecție de artă românească și europeană, dezvoltată începând cu anii interbelici, în colecția Pinacotecii. Muzeul Municipiului București păstrează această colecție, valorificând-o prin expoziții temporare, începând cu anul 2016.

Bucurați-vă și voi de Palatul din inima Bucureștiului, pus într-o lumină specială de expoziții de artă! Nu uitați să ridicați privirile când ne treceți pragul. Veți avea o surpriză minunată.

 

Subiecte în articol: Palatul Dacia-România
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri