Descoperirea unei fosile de peşte cu vechimea de 150 de milioane de ani, dintr-o specie încă necunoscută de ştiinţă, în nord-estul Thailandei, a fost confirmată de specialişti, conform unui anunţ făcut vineri de un grup de paleontologi thailandezi şi elveţieni, transmite DPA.
Fosila aparţine unui peşte de apă dulce dintr-o specie care a trăit, probabil, de la sfârşitul Jurassicului şi până în prima parte a Cretacicului. Specia a primit denumirea
Khoratichthys gibbus.
"Khorat" este numele popular al provinciei Nakhon Ratchasima, aflată la 260 de kilometri nord-est de Bangkok, locul unde a fost descoperită această fosilă în urmă cu 20 de ani.
Fosila a fost găsită între două roci de o echipă de muncitori care efectua nişte săpături şi a fost predată Universităţii Nakhon Ratchasima Rajabhat în 1997. Din cauza lipsei de specialişti la această universitate, studiul fosilei a început după 17 ani, când expertul în peşti preistorici Lionel Cavin, din Elveţia, s-a alăturat unei echipe de cercetători thailandezi.
Khoratichthys gibbus era un peşte cu schelet osos lung de 36 de centimetri, cu o "cocoaşă" distinctă pe spate, conform unuia dintre cercetători. Fosila a fost identificată drept cel mai vechi strămoş (aflat în stadiul incipient de evoluţie) al grupului de peşti aligator (Atractosteus spatula)
Sursa: www.agerpres.ro